EU web forum

Nema više skrivanja novca u švajcarskim bankama

Evropska unija i Švajcarska 27. maja su potpisale sporazum o automatskoj razmjeni podataka o finansijskim računima građana od 2018. godine.
Nema više skrivanja novca u švajcarskim bankama
Portal AnalitikaIzvor

Evropska komisija ocijenila je da je riječ o "istorijskom sporazumu" kojim će se spriječiti izbjegavanje poreza skrivanjem neprijavljenog prihoda u Švajcarskoj. U Ženevi najavljuju veliko spremanje u finansijskom sektoru, a posla će kako navode zvaničnici biti mnogo jer se ovim praktično ukida bankarska tajna po kojoj je švajcarski bankarski sektor bio poznat, prenoi Euroactiv.rs.

Veliki posao za Švajcarsku biće i da ponudi dobro rješenje za one "zaboravne" klijente koji su držali neprijavljeni novac u švajcarskim bankama do sada, kako on ne bi bio povučen do početka primjene sporazuma. 

"Današnjim sporazumom otvara se novo doba poreske transparentnosti i saradnje između EU i Švajcarske. To je još jedan udarac onima koji izbjegavaju porez, i još jedan korak ka fer oporezivanju u Evropi", rekao je evropski komesar za ekonomska i finansijska pitanja i carinu Pjer Moskovisi. 

Automatska razmjena informacija, predviđena sporazumom, smatra se najefikasnijim oruđem protiv utaja poreza jer poreskim vlastima daje ključne informacije o prihodima stanovništva u inostranstvu kako bi mogle da procijene i prikupe poreze. 

Sporazum su potpisali komesar Moskovisi, letonski ministar finansija Janis Reirs u ime letonskog predsjedništva EU, i švajcarski državni sekretar za međunarodna fiannsijska pitanja Žak de Vatvil. 

De Vatvil je ocijenio da je sporazum "veoma značajan za Švajcarsku jer se jednim korakom rješava situacija sa 28 zemalja". Dodao je i da će sporazum doprinijeti da se prevaziđu problemi u odnosima sa EU. 

Očekuje se da će ovakvi sporazumi biti potpisani do kraja godine i sa Andorom, Lihtenštajnom; monakom i San Marinom, sa kojima su pregovori u toku. 

Prethodno su neke članice EU, poput Njemačke, pojedinačno zaključivale sporazume sa Švajcarskom kako bi se stalo na put utaji poreza polaganjem novca u Švajcarskoj, koja je imala povoljne poreske uslove i njegovala banakarsku tajnu. 

Portal Analitika