Literatura

Mario Vargas Ljosa od 19. juna u Crnoj Gori!

Jedan od najvećih savremenih pisaca, peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa boraviće u Crnoj Gori od 19. do 22. juna, rečeno je Portalu Analitika iz podgoričke izdavačke kuće Nova knjiga.
Mario Vargas Ljosa od 19. juna u Crnoj Gori!
Portal AnalitikaIzvor

Vargas Ljosa u našu zemlju stiže kao specijalni gost njemu posvećenog simpozijuma, "Književni plamen Vargasa Ljose", koji će biti priređen 20. juna. Kako ističu domaćini slavnog hispanoameričkog autora, u razgovoru će učestvovati istaknuti stručnjaci iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i cijelog regiona. Izlaganja će biti na jezicima regiona, kao i na španskom odnosno engleskom, uz obezbijeđen prevod. Izlaganja i diskusije učesnika skupa Nova knjiga će objaviti u posebnom tematskom zborniku.

- Djela Vargasa Ljose odavno su prerasla okvire peruanske, pa i hispanoameričke književnosti. Malo koji savremeni pisac je doživio tako širok prijem u svim krajevima modernog svijeta i malo se koji autor toliko dramatično mijenjao kroz vrijeme. Tema simpozijuma "Književni plamen Vargasa Ljose" inspirisana je preispitivanjem položaja pisca i književnosti u razmišljanju i djelu Vargasa Ljose, i njegovom idejom da je književnost vatra - nepokorna i uvijek drugačija, beskompromisna i vječna. U kojoj je mjeri Vargas Ljosa svjetski, u kojoj mjeri hispanoamerički i peruanski, a u kojoj mjeri "naš" pisac, kako se opus Vargasa Ljose prilagođavao izazovima aktuelnog trenutka i koliko je uspijevao da ostane sebi dosljedan, da li je i koliko imao odjeka u našim literaturama i kako je čitan u svijetu i kod nas, samo su neka od važnih pitanja tema pomenutog simpozijuma - ističu iz Nove knjige.

Foto: culturacolectiva.com

Portal Analitika