EU web forum

PEJOVIĆ: Moramo pouzdano da znamo kakav je uticaj zagađenja na ljude u CG

Državna sekretarka u Minsitarstvu održivog razvoja i turizma i pregovarač za Poglavlje 27, Daliborka Pejović, kazala je za Antenu M da je od posljednjeg Izvještaja o napretku iz oktobra prošle godine, bilo napretka, ali da otvaranje tog poglavlja zavisi prije svega od Evropske komisije.
PEJOVIĆ: Moramo pouzdano da znamo kakav je uticaj zagađenja na ljude u CG
Portal AnalitikaIzvor

U pomenutom izvještaju navedeno je da je Crna Gora ostvarila mali napredak u oblasti životne sredine i klimatskih promjena. Do danas, iz Ministarstva je već saopštavano da bi narednejgodine mogli da otvorimo Poglavlje 27.

- Kada pošaljemo prvo mjerilo, a to će biti otprilike sredinom juna, i ukoliko dobijemo pozitivne signale Evropske komisije iz Brisela da je takav naš okvir prihvatljiv i da je dinamika u redu, da imamo dovoljno kapaciteta sa nadogradnjom narednih godina, sa kojima ćemo sve te poslove završiti, mislim da onda slijedi samo faza implementacije. Možemo biti, čini mi se, vrlo optimistični da ćemo do 2020. godine većinu osnovnih stvari riješiti - kazala je Pejović.

Da bi mogli da rješimo te probleme, potrebno je mnogo novca, tačnije milijarde eura. Na pitanje koliko država izdvaja za životnu sredinu i da li je to dovoljno, Pejović za podgorički radio kaže:

- Na žolost, imamo smanjenje izdvajanja budžetskih sredstava za oblast životne sredine. Izdavajanja od skoro dva odsto, što je prosjek u EU, je nešto što je standard za izdvajanje budžetskih sredstava, kada je po srijedi oblast životne sredine. Mislim da ćemo narednih godina morati da nađemo način da se približimo tom standardu - precizirala je ona.

Pejović naglašava da je najbolji razlog za članstvo - zdravlje građana, "jer naša djeca ne smiju da se rađaju bolesna zbog stanja u životnoj sredini". Ona ističe da nemamo ni mjerljive indikatore kojim bi odredili zdravstveno stanje populacije.

- Indikatore nemamo, jer u Crnoj Gori nije zaživjela metodologija proračuna uticaja životne sredine na zdravlje ljudi, iako je novac za taj posao obezbijeđen. To je ključni javni interes. Naša su, već sada, polulaička saznanja ili poluadminitrstivna predviđanja da prosto ne možemo da prenebregnemo činjenicu da loše stanje životne sredine, sa ozbiljnim zagađenjima ili zagađivačima, ozbiljno ne utiče na zdravlje ljudi. Što više, mi smo ubijeđeni da tamo gdje imamo ozbiljne zagađivače imamo određenih zdravstenih problema u našoj populaciji, ali za to tek treba pribaviti dokaze kada nadležne stručne institucije to potvrde - upozorila je Pejović u izjavi za Antenu M.

Izvor: Antena M

Portal Analitika