EU web forum

Grčke ljevičarske vođe protiv prekida otplate duga

Vladajuća radikalno ljevičarska grčka partija Siriza juče je odbacila prijedlog tvrde struje stranke da propusti plaćanje dospjele rate duga Međunarodnom monetarnom fondu, i navela da će Grčka nastaviti da otplaćuje svoje zajmove
Grčke ljevičarske vođe protiv prekida otplate duga
Portal AnalitikaIzvor

Predlog da prestane s otplatom MMF-u juče na sastanku Centralnog komiteta partije odbačen je sa 95 glasova prema 75 i jednim uzdržanim glasom. 

Partija je takođe odbacila prijedlog da se racionalizuju banke i da se održi referendum koji bi dao vlast glasačima da odbace svaki sporazum koji bi se postigao u Briselu sa EU i MMF-om oko pomoći u zamjenu za dodatne fiskalne reforme. 

Ovo je bio najnoviji u nizu pokušaja u Grčkoj da se odluči da se propusti dospjela otplata duga MMF-u. Prošle nedjelje je vođa Sirize u parlamentu Nikos Filis rekao da je zemlja u tolikoj stisci s novcem da možda neće moći da plati 300 miliona eura koji dospevaju 5. juna.  

Grčka ukupno treba da otplati 1,56 milijardi eura u junu. Ona od avgusta nije dobila pomoć od EU, a zamrznuta joj je posljednja tranša zajma od 7,2 milijarde eura, iz paketa koji je dogovoren 2010. od ukupno 240 milijardi eura.

Siriza je odobrila tekst u kome se navodi da vlada neće potpisati sporazum zasnovanom na prethodnim dogovorima o dobijanju pomoći i odbacuje "ultimatume" fanatika koji se zalažu za štednju. Siriza međutim i dalje vjeruje da može da se postigne sporazum sa povjeriocima koji je povoljan za sve strane.

Portal Analitika