Literatura

"Krokodil" u Beogradu: Od Nikolaidisa, preko Ugrešić, do Davida

Novo izdanje književnog festivala "Krokodil", koji će pod motom "Središta periferije" biti održano 12. i 13. juna u otvorenom amfiteatru ispred Muzeja istorije Jugoslavije, ugostiće Andreja Nikolaidisa, ali i Dubravku Ugrešić i Filipa Davida.
"Krokodil" u Beogradu: Od Nikolaidisa, preko Ugrešić, do Davida
Portal AnalitikaIzvor

Autori poput legendarne Dubravke Ugrešić, čuvenog filmskog reditelja Lazara Stojanovića, crnogorskog pisca i kolumniste Andreja Nikolaidisa, ovogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade Filipa Davida, kao i istaknuti pisac iz Bugarske Alek Popova, samo su neka od imena koja će se pred beogradskom publikom predstaviti na ovogodišnjem Krokodilu.

- Uz njih naći će se i nešto mlađi pisci i pjesnici – poput Marka Pogačara, Dragane Mladenović, Marka Tomaša i Bojana Babića – koji hrabro i beskompromisno dovode u pitanje brojne ustanovljene društvene tabue, izazivaju politički ili društveni mainstream i često plivaju protiv struje ne strahujući od mogućih direktnih negativnih posledica po lični integritet i društveni status, ponekad i po bezbjednost. Lista autora se tu ne isrcpljuje, već podrazumjeva i one pisce čija će prva djela biti predstavljena na ovogodišnjem Krokodilu, poput Branka Rosića i Migela Rodrigesa Andreua - navodi se u najavi ove manifestacije.

Zahvaljujući odličnoj saradnji s istaknutim švedskim književnim festivalom Litfest, biće i nekoliko interesantnih švedskih autora, poput Pernile Berglund i Mikea Berglunda, a među njima i čuveni Stiv Sem-Sandberg, autor romana "Ubogi u Lođu" koji je 2009. godine proglašen za najbolju knjigu u Švedskoj, i preveden na više od trideset jezika.

Dušan Šaponja i Dušan Čavić, autori čuvenih TV emisija "Ciklotron" i "Marka Žvaka", zaduženi su za vizuelna i performativna intermeca između nastupa autora. Javna čitanja smjenjivaće se sa sofa-intervjuima – razgovorima na sceni koje je Krokodil kao tradiciju ustanovio prije dve godine.

Posebnu draž festivala predstavljaće serija dinamičnih debata - nove programske cjeline na engleskom jeziku, koja će biti održana u subotu, 13. juna od 11 časova, u foajeu Muzeja istorije Jugoslavije. Debate pokrivaju tri teme: odnos centra i periferije, pitanje svrsishodnosti književne i umjetničke provokacije, i raspravu o neophodnosti književnosti o holokaustu danas.

Petoro voditelja, koji predstavljaju različite segmente programa, još jedna su novina za ovu godinu. Pored dosad poznatih sa Krokodilovih večeri - Ivana Bevca, Kruna LokotaraMime Simić, iz Švedske dolazi Litfestov voditelj - Per Bergstrem, dok će jednu od debata moderirati književni kritičar Vladimir Arsenić.

Izvor: Blic

Foto: krokodil.rs

Portal Analitika