In firme

Apple razmatra preuzimanje BlackBerryja

Apple razmatra preuzimanje posrnulog kanadskog proizvođača mobilnih telefona BlackbBerry, piše Yahoo Finance.
Apple razmatra preuzimanje BlackBerryja
Portal AnalitikaIzvor

Navodno Apple želi da preuzme BlackBerry prije potpunog kolapsa kompanije kako bi sebi osigurao veći udio na korporativnom tržištu. Appleu je sigurno zanimljiv i BlackBerryjev portfolio od 44.000 patenata, zbog kojih je kompanija vodeća na području rješenja za poslovne korisnike i sigurnost na mobilnim uređajima.

Preuzimanjem BlackBerrya Appleu bi se olakšalo i natjecanje u ugovorima sa javnim sektorom, a postoje nagađanja da i američka vlada podstiče Apple na preuzimanje BlackBerrya s obzirom da su oni jedan od najvećih korisnika BlackBerryevih rješenja.

Kao i obično u slučaju ovakvih glasina, nema nikakvih službenih komentara iz BlackBerryja i Applea. Takođe, nikakvi finansijski detalji vezani za moguće preuzimanje nijesu objavljeni.

Već neko vrijeme se nagađa o potencijalnim kupcima BlackBerryja, pa su se ranije ove godine proširile glasine kako bi Samsung mogao kupiti kompaniju, nakon čega je vrijednost BlackBerryevih dionica porasla 30 odsto. Među potencijalnim kupcima BlackBerrya ranije su se pominjali i Intel, Google i Lenovo.

(SEEbiz)

Portal Analitika