EU web forum

Tusk: EU ne može da primi sve migrante

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je da Evropska unija ne može da primi sve migrante koji doplove do njenih obala.
Tusk: EU ne može da primi sve migrante
Portal AnalitikaIzvor

On je dodao da će EU morati da osmisli novu politiku njihovog odvraćanja kako bi se riješio taj problem.

"Ja sam realističan i mislim da prije svega moramo da osmislimo novu politiku odvraćanja migranata, odnosno politiku njihovog slanja nazad kući", rekao je Tusk u intervjuu za poljski list "Polska tajms", a prenio je Rojters.

"Na odgovoran način možemo da govorimo o prihvatu samo jednog ograničenog broja migranata. Oni koji kažu 'hajde da otvorimo širom vrata' su cinični, pošto znaju da to nije moguće", istakao je predsjednik Evropskog savjeta, prenosi B92. 

Niz brodoloma u Sredozemnom moru, u kojima su se utopile stotine mogranata sa sjevera Afrike kad su u prenatrpanim i nebezbjednim brodovima pokušali da dođu do evropske obale, usmjerile su međunarodnu pažnju na pitanje migracije u Evropi. 

Evropska komisija planira da do kraja godine uvede mjere kako bi obezbijedila da se teret prihvata migranata pravedno raspodijeli među članicama EU, a među mjerama će biti uvođenje obavezujuće kvote za prihvat izbjeglica, bazirane na ekonomskom stanju i broju stanovnika članice.

 

Portal Analitika