EU web forum

Referendum o članstvu Velike Britanije u EU i prije 2017.

Britanski premijer Dejvid Kameron je nagovijestio da bi sljedeće godine, umjesto 2017, mogao da bude održan referendum o članstvu u Evropskoj uniji (EU) i da bi se tako predstojeća bitka skratila na dva fronta - u Briselu i protiv euroskeptika u zemlji.
Referendum o članstvu Velike Britanije u EU i prije 2017.
Portal AnalitikaIzvor

Ian Beg iz Evropskog instituta sa Londonske škole ekonomije je naveo da će britanski premijer možda željeti da iskoristi svoj politički potencijal poslije uspjeha na izborima 7. maja, ali i da je sasvim moguće da će predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ovoga puta brzo reagovati.
Nevolje za Kamerona su što je EU bila ''teško'' pitanje za konzervativce godinama, što je u prošlosti dovelo do pada dvije vlade - Margaret Tačer i Džona Mejdžora.

Premijer je danas započeo svoje aktivnosti sa sastankom uticajnog odbora konzervativaca - britanskih parlamentaraca koji su izuzetno glasni o Evropi.
U britanskom Donjem domu parlamentu u novom sazivu ima 331 parlamentarac iz redova konzervatikaca od ukupno 650 i oni su podijeljen na tri grupe oko EU.
Treća je za EU, ali oni su prilično tihi, druga trećina želi da ostane Velika Britanija u Uniji, ali žele velike reforme i posljednja trećina želi da je napuste, rekao je ekspert iz Centra za evropske reforme u Londonu Džon Springford.
"Vrlo je vjerovatno da oni žele da ubrzo ponovo pregovaraju i da to bude završeno do kraja 2015. godine, kao i da žele da imaju referendum u 2016. godini", rekao je Springford za agenciju AFP.
Mediji javljaju da je Kameron poslije velike pobjede, već obavio telefonske razgovore sa nekim evropskim liderima na temu ponovnog razmatranja položaja Velike Britanije u Uniji.

 

Portal Analitika