EU web forum

EK predlaže da članice EU podijele teret oko izbjeglica

Evropska komisija predstaviće 13. maja akcioni plan koji treba da omogući da se riješi pitanje priliva imigranata i zaustavi krijumčarenje ljudi koji pokušavaju da dođu do EU bježeći od ratova i kriza u svojim zemljama.
EK predlaže da članice EU podijele teret oko izbjeglica
Portal AnalitikaIzvor

Mnogi predlozi Komisije na tom planu, poput podijele tereta prijema izbjeglica među članicama EU i omogućavanja doseljavanja iz ekonomskih razloga, nailaze međutim na snažan otpor u Uniji. Velika Britanija je stavila do znanja da prijedlog o uvođenju obavezujućih kvota za prijem imigranata u članicama smatra neprihvatljivim, dok je mađarski premijer Viktor Orban rekao da je to "luda ideja".

Prema pisanju britanskog lista Tajms (Times), predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker  predložiće 13. maja uvođenje "sistem obavezujućih kvota za migrante" putem koga će 28 članica podijeliti teret prihvata izbjeglica i time smanjiti pritisak na južne članice - Italiju, Maltu i Grčku gdje svakodnenvo stižu imigranti, prije svega sa Bliskog istoka i Afrike.

U Italiji u centrima za azil nalazi se već više od 80.000 migranata, a samo u jednoj nedjelji je stiglo ili spaseno 9.000 ljudi.

"Da bi se obezbijedilo uravnoteženo učešće svih članica EU u zajedničkom naporu... Evropskoj uniji je potreban stalan sistem raspodjele odgovornosti među članicama za veliki broj izbjeglica i tražilaca azila", navodi se u predlogu u koji je uvid imao Tajms.

Broj izbjeglica koji bi neka članica mogla da primi određivaće se na osnovu bruto domaćeg proizvoda, broja stanovnika, stope nezaposlenosti i dosadašnjeg broja tražilaca azila koje je primila, piše taj dnevnik.

Agencija Frans pres, međutim, navodi pozivajući se na upućene izvore da do 11. maja još nije bio postignut dogovor o tome da sistem kvota bude obavezujući, pošto neki komesari žele da prihvat određenog broja izbjeglice bude na dobrovoljnoj bazi.

Takođe, još nije postigut dogovor ni o tome koliko sirijskih izbjeglica treba EU da primi godišnje. Visoki komesarijat za izbeglice UN (UNHCR) traži od EU da godišnje primi 20.000 izbjeglica, što je broj koji će, prema pisanju Tajmsa, predložiti i Junker.

Na samitu EU u aprilu njemačka kancelarka Angela Merkel, čija zemlja kao i Švedska primaju veliki broj azilanata, pozvala je da se izmijeni sistem za prijema i razmatranja zahtjeva za azil kako bi se ravnomjerno raspodijelio teret. Prema važećim evropskim propisima, prva zemlja u koju dođu tražioci azila odgovorna je za njih.

Otpor među članicama

Međutim, mali broj članica je spreman da primi veći broj izbjeglica. "Žan-Klod Junker želi da raspodjela bude obavezna, ali to je praktično postao povod za sukob", rekli su evropski izvori.

Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova je ocijenilo da su ti planovi neprihvatljivi i da se treba usredsrediti na zaustavljanje krijumčara ljudi. "Velika Britanija ponosna je na svoju istoriju davanja azila onima kojima je to neophodno, ali smatramo da obavezujući sistem preseljenja (unutar EU) nije odgovor", rekao je portparol tog ministarstva.

"Uspotivićemo se bilo kom predlogu Evropske komisije za uvođenje kvota koji nije na dobrovoljnoj bazi", dodao je on.

Tajms navodi da će pitanje migracija biti prva bitka koju će britanski premijer i lider konzervativaca Dejvid Kameron morati da vodi u svom drugom mandatu, s obzirom da je na prošlonedjeljnim izborima 12% Britnaca glaslao za Stranku nezavisnosti Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) koja je protiv EU i prijema migranata.

Kameron je, pod pritiskom evropskeptičnog krila u svojoj stranci, obećao da će smanjiti broj imigranata na ispod 100.000 i obećao da će pokrenuti pregovore o uslovima članstva Britanije u EU prije nego što organizuje referendum o tome do 2017.

Mađarski premijer Viktor Orban ocijenio je 8. maja da je uvođenje obaveznih kvota "luda ideja".

Takođe, francuska desnica, koja je članica Evropske napredne partije u Evropskom paralmentu, blokira mogućnost uvođenja kvota, rekli su izvori u toj grupi.

Ovaj predlog se međutim prije svega odnosi na zemlje centralne Evrope, poput Poljsku, koje optužuju da nisu dovoljno solidarne kada je riječ o prijemu izbjeglica.

"Na šest zemalja - Njemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Švedsku, Italiju i Belgiju, otpada 80% zahtjeva za azil u EU, 15 zemalja pristaju da prime izbjeglice a 13 ništa ne čini po tom pitanju, ne preuzimaju odgovornost', rekao je predsjednik grupe liberala u Evropskom parlamentu, bivši belgijski premijer Gi Verhovstad.

Junker je rekao da je razočaran slabim entuzijazmom među evorpskim liderima i želi da ih primora da usvajanjem plana na samitu 25. i 26. juna "preuzmu odgovornost".

On je u okviru plana predložio i da se omogući doseljavanje imigranata iz ekonomskih razloga, što je prvobitno u aprilu iznio pred Evorpskim parlamentom. U tome je naišao na protivljenje svoje političke gupe, Evropske narodne partije, na čije insistiranje je izbačeno pominjanje doseljavanja iz ekonomskih razloga. Junker sada planira da to predloži u okviru svog akcionog plana uprkos protivljenju mnogih komesara.

 

Izvor: AFP, EurActiv.com

Portal Analitika