EU web forum

MOGERINI: Duhovi rata se vraćaju na naš kontinent

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Federika Mogerini, saopštila je povodom Dana Evrope da se duhovi rata vraćaju na evropski kontinent, navodeći da evropsko jedinstvo treba da bude najveća snaga.
MOGERINI: Duhovi rata se vraćaju na naš kontinent
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Devetog maja 1950. godine, Robert Šuman pozvao je narode Evrope da se ujedine i učine rat na našem kontinentu nemogućim. 65 godina kasnije, njegova poruka mira i jedinstva jednako je relevantna.

Šumanov apel da se prevaziđustare podjele svega pet godina nakon Drugog svjetskog rata postavio je temelje onome što će postati Evropska unija. Tokom godina, naša Unija je rasla od početnih šest do sadašnjih 28 članica, postavši tako najveći svjetski mirovni projekat. Snovi naših osnivača postali su stvarnost.

Međutim,mir i prosperitet - zasnovani na dubokoj posvećenosti temeljnim pravima, demokratiji i vladavini prava - ne mogu se uzimati zdravo za gotovo. Radi se o konstantnom ulaganju napora, nečemu što se mora njegovati i štititi.

Kako se duhovi rata vraćaju na naš kontinent, naše jedinstvo nastavlja da bude naša najveća snaga. Kada dođe do kršenja međunarodnog prava i kada se ljudsko dostojanstvo tretira s prezirom, imamo odgovornost da ustanemo i odbranimo temeljne vrijednosti i interese koje dijelimo s narodima širom svijeta.

Ovo je prvi Dan Evrope koji slavimo s novim rukovodstvom na čelu naše Unije. Od prvog radnog dana, posvećeni smo timskom radu i širenju poruke jedinstva u Evropi i širom svijeta.

Evropska unija mirovni je projekat koji funkcioniše na svakodnevnoj osnovi. Svaka članica, velika i mala, stara i nova, ima svoje mjesto za stolom i glas jednakog značaja. Izgradnja jedinstva iz različitosti može biti težak posao, ali konstantna saradnja i strpljivi pregovori vode nas ka konsenzusu čvrstom poput stijene. Danas je to ono što treba da postignemo na globalnom nivou. U tom cilju, formirali smo Evropsku službu za spoljne poslove, kako bismo sarađivali s partnerima širom svijeta - u Africi i arapskom svijetu, u južnoj i sjevernoj Americi i Aziji.

Okončanje rata ogleda se u prevazilaženju podjela i ujedinjenju bivših neprijatelja, ali i u davanju zaloga za budućnost mladim generacijama. Zbog toga smo Ujedinjeni u borbi protiv ekstremizma i organizovanog kriminala, rješavanju problema negativnog uticaja klimatskih promjena i obezbjeđivanjunaše energetske budućnosti.

Radimo na podizanju globalnih standardakako bi svako mogao piti čistu vodu i disati čist vazduh te uživati u visokom životnom standardu i kvalitetnim proizvodima koje imamo u Evropi. Takođe, s partnerima širom svijeta radimo na ulaganju u obrazovanje i inovacije kako bismo otvorili čitav svijet mogućnosti, čak i onima koji su rođeni u siromaštvu i sukobima.

Evropska unija projekat je za budućnost. Stoga danas slavimo Dan Evrope da se prisjetimo, ali i da gledamo naprijed. Nadam se da ćete nam se širom svijeta pridružiti da zajedno radimo na stvaranju svijeta u kojem su ljudi,bez obzira na to ko su ili gdje žive, slobodni da oblikuju svoju egzistenciju i teže svojim snovima, zaključila je Mogerini.

Portal Analitika