EU web forum

STIJEPOVIĆ: Čuvati tekovine slobode koja je stečena

Dan pobjede i Dan Evrope, zbog istorijske važnosti, kao i vrijednosti koje smo naslijedili, obavezuje nas da njegujemo svaki oblik različitosti, tolerancije, razumjevanja i da čuvamo tekovine slobode koja je stečena, kazao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović na svečanom zatvaranju manifestacije „Nedjelja Evrope“, a koju je organizovao EU Info Centar u Podgorici povodom 9.maja, Dana Evrope.
STIJEPOVIĆ: Čuvati tekovine slobode koja je stečena
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je ujedno, kako je naglasio Stijepović, i dan sjećanja na žrtve antifašističke borbe koje ne smijemo zaboraviti.

-Njihova pobjeda živi i danas i zato, zahvaljujući toj pobjedi, mi danas pripadamo naprednoj civilizaciji i njenim trajnim dostignućima. Zato smo ponosni što su Podgorica i Crna Gora pružile veličanstveni doprinos stvaranju drugačije i bolje današnje Evrope. Zato su današnje generacije obavezne da baštine one vrijednosti koje dijelimo sa slobodnim čovječanstvom. Na takvim vrijednostima je i obnovljena naša Crna Gora i podsjetimo se da je maj mjesec velikih crnogorskih pobjeda kroz našu bogatu istoriju, kazao je Stijepović.

Prema njegovim riječima, prirodna je težnja Crne Gore da napredujemo u tom pravcu i svakim danom smo „sve bliži standardima EU“.

-Svjesni smo posebne odgovornosti lokalnih samouprava, pa će se i Glavni grad razvijati u duhu dinamičnog usvajanja najboljih evropskih iskustava iz svih oblasti života, zaključio je Stijepović.

0805proslava2

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič kazao je da su nizom manifestacija koje je EU Info Centar organizovao željeli da pokažu koliko je evropska zajednica raznolika, te da prave vrijednosti podijele sa građanima Crne Gore.

-Jasno nam je svima da zajedničkim snagama možemo napraviti bolje rezultate u svim oblastima, nego pojedinačno. To se najbolje vidi u oblasti klimatskih promjena. Ovo kažem upravo danas jer je 2015. godina ključna da se svi zajedno pozabavimo klimatskim promjenama kako bi postigli adekvatan odgovor. Nadam se da će predstojeća konferencija u Parizu značajno doprinijeti postizanju takvog dogovora i biti koristan za našu budućnost, istakao je Drobnič.

Snežana Radović, direktorica Direktorata za evropske integracije u MVPEI podsjetila je na svečanoj završnici koji put čeka Crnu Goru i izrazila optimizam u pogledu pristupanja EU.

-Jutros sam dobila pitanje, koje najbolje pokazuje koliko predano radimo za evropske integracije, a ono je glasilo: koliko poglavlja smo prešli? Shvatila sam da jesmo prešli polovinu, ali da smo prošle godine, na Dan Evrope, otvorili devet poglavlja, od kojih dva privremeno zatvorena, a na današnji dan imamo duplo više otvorenih poglavlja, tj.18 otvorenih pregovaračkih poglavlja. To pokazuje da cijela državna administracija, i ne samo oni, nego svi članovi radnih grupa, daju puni doprinos kako bi članstvo bilo što prije ostvareno onakko kako mi želimo, istakla je Radović.

0805proslava3

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori organizovala je Evropsku nedjelju u susret Danu Evrope koji se proslavlja u čast Šumanove Deklaracije, a koja je podstakla osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik.

Od 4. maja kada je otvorena ova manifestacija, održani su kulturni događaji posvećeni evropskim plesovima, evropskim prijestonicama kulture i crnogorskoj književnosti, rasprava o koristima članstva u Evropskoj uniji, posjeta Dječijoj bolnici.

U skopu današnje završnice održan je i dječiji maskembal, turnir u stonom tenisu i mini EXPO izložba hrane država članica EU.

0805proslava80805proslava5
Portal Analitika