Literatura

X PG SAJAM KNJIGA: Mjesto susreta s mnogo novih prijatelja

Dok boravim u Crnoj Gori, možda neću naučiti vaš jezik, ali ću se, zahvaljujući knjigama, družiti i sa vama. Sa svakom pročitanom stranicom knjige bolje ćemo se znati, kazao je poznati turski pisac Iskender Pala na sinoćnjem svečanom otvaranju jubilarnog X Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga.
X PG SAJAM KNJIGA: Mjesto susreta s mnogo novih prijatelja
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao kako na sajmu svakoga "čeka mnoštvo novih prijatelja", koje će i on steći na isti način.

- Kamo sreće da sam mogao na vašem jeziku da vam ispričam nešto - dodao je on.

Uz Palu, u ime zemlje gošće ovogodišnje manifestacije obratili su se i ambasador Turske Mehmet Nijazi Tanilir i čelnik Turskog kulturnog centra "Yunus Emre" Džihan Ozdemir.

Uz komplimente organizatorima za priređivanje, kako je rekao, "ovog izuzetnog kulturnog događaja" Tanilir je izrazio zahvalnost što su njegova zemlja i umjetnost u centru ovogodišnjeg sajma.

- Prijateljstvo među našim zemljama, dugo stotinama godina, stvorilo je zajedničku kulturu. A sa našim piscima i umjetnicima koje ćemo ovdje predstaviti, nadamo se da ćemo doprinijeti dobrom prijateljstvu.

- Turski kulturni centar je nova institucija i ponosan sam što u svojoj prvoj godini rada prisustvujemo ovako velikom događaju - dodao je direktor te institucije Džihan Ozdemir.

Nešto drugačijim tonom, ali, konačno, puno optimizma, govorila je umjetnička direktorica Sajma, Ksenija Popović.

- Svake godine deset dana prije početka Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga, direktor Predrag Uljarević i ja čvrsto obećamo da više nikada nećemo praviti tako nešto. A onda vidimo štandove, izlagače kojih je iz godine u godinu sve više, poznate izdavače, knjige... i sve se promijeni. I važno je da ova manifestacija postoji, da Podgorica, kao glavni grad, ima sajam koji je najposjećeniji kulturni događaj u Crnoj Gori - navela je ona i pozdravila prisutne zvanice, među kojima je bio i gradonačelnik Savoljub Stijepović.

Manifestaciju je zvanično otvorio ministar prosvjete Predrag Bošković.

- Pripalo mi je zadovoljstvo da otvorim jubilarni 10. Međunarodni sajam knjiga. Činjenica je da tradicija postoji kada je ovaj sajam u pitanju i da uvijek vrijedi više nego prethodni put, za što bih zahvalio Kseniji Popović. Moto ovogodišnjeg festivala je "Snovi za čitanje". Ali, iz knjiga koje sam ranije pročitao, saznao sam ono najbitnije što sam i primijenio. A to je: "Ne sanjajte kroz život, živite kroz san" - zaključio je Bošković.

Program prve večeri sajma nastavljen je promocijom djela Iskendera Pale i britanske bestseler autorke Aleksandre Poter.

Sjutra će prije podne na X Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga početi druženjem pisaca Ksenije Popović, Nikole Nikolića i Đura Radosavovića sa učenicima podgoričke OŠ "Pavle Rovinski". Prva u nizu promocija biće vezana za knjigu "Na putu za Damask" Milorada Lekića u izdanju "Plavog jahača" od 13 časova. Naslov Zorana Ilinčića "Atlantida još postoji" biće predstavljen od 16 časova, a sat kasnije će Zavod za udžbenike i nastavna sredstva predstaviti "Doći ću iz šume čak" Jelena Martinović - Bogojević. Jelena Krsmanović, urednica u podgoričkoj Novoj knjizi, razgovaraće sa jednim od naših najpoznatijih autora, Ognjenom Spahićem od 17 časova, dok će Balša Brković u ime Lagune i Vijesti predstaviti opus Blagoja Grahovca. Na posljednje dvije promocije koje su najavljene za sjutrašnji program Sajma, Nova knjiga predstaviće djelo Nikole Malovića od 20 časova, dok će sa Svetozarom Savićem o njegovoj knjizi "Vajar" razgovarati Aleksandra Vuković.

K.J.

Foto: Neda Popović

Portal Analitika