EU web forum

Njemačka ministarka odbrane: Naš cilj je stvaranje evropske armije

Njemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen, koja je zajedno sa holandskom koleginicom Žanin Henis-Pashert dala intervjuu za "Bild am Zontag", izjavila je da je stvaranje evropske armije njihov dugoročni cilj i kao primjer navela je njemačko-holandsku vojnu kooperaciju.
Njemačka ministarka odbrane: Naš cilj je stvaranje evropske armije
Portal AnalitikaIzvor

"Evropska armija ostaje jedan dugoročni cilj, ali će ostvarenje toga, najvjerovatnije, doživjeti tek moja djeca. Sada se najpre radi o tome da se korak po korak jača evropska odbrambena unija. I Amerika želi da mi, Evropljani, postanemo jedna jaka snaga unutar NATO. I da bi se to postiglo, moraju pojedine nacije izaći sa konkretnom vojnom saradnjom, ka što čine Njemci i Holanđani", rekla je Fon der Lajen, prenosi Blic.


Holandska ministarka odbrane Henis-Plashert upozorila je da danas prijetnje i rizici ne poznaju granice i da u NATO-u nedostaje balans.

"Amerikanci uzimaju na sebe najveći dio tereta. Ako ponovo želimo balans, moraju onda evropski saveznici jače sarađivati. To najbolje funkcioniše ako mi to u praksi realizujemo", rekla je holandska ministarka, dodajući da zemlje koje imaju isti stav svakako moraju biti zajedno u domenu bezbjednosti i odbrane.

Portal Analitika