EU web forum

Njemci većinski opet hoće Angelu Merkel za kancelarku

Kada bi direktno mogli da biraju kancelara Njemci bi željeli ponovo Angelu Merkel i za nju bi glasalo 58 odsto, dok bi njegnom potencijalnom izazivaču, šefu Socijaldemokratske partije (SPD) Zigmaru Gabrijelu glas dalo svega 11 odsto građana, pokazuje danas objavljena anketa Instituta istraživanja javnog mnjenja "Forsa".
Njemci većinski opet hoće Angelu Merkel za kancelarku
Portal AnalitikaIzvor

To je Gabrijelov najlošiji rezultat od početka ove godine, pokazala je anketa, prema kojoj bi demohrišćani Merkelove dobili nepromijenjenih 42 odsto, SPD 24 odsto, Zeleni 10 odsto, Ljevica devet, a Alternativa za Njemačku (AfD) ostala ispod cenzusa od pet odsto za ulazak u Bundestag, prenosi Blic.

Premda do novih njemačkih saveznih izbora ima još tridesetak mjeseci, takozvano "k-pitanje", odnosno, ko će biti kancelar, postaje sve aktuelnije i mediji pišu da Gabrijel izgleda želi da na saveznim izborima 2017. godine nastupa kao kancelarski kandidat i izađe na megdan Angeli Merkel.
Tabloid "Bild", čije saznanje su juče prenijeli mediji, piše da Gabrijel, sada, pokazuje odlučnost i ide na kurs konfontacije sa demohrišćanima, a da je, bez obzira još nije oficijelno, on, ipak, izgleda, čvrsto odlučan.

Da tema nije jednostavna, govori i to da drugi članovi SPD, opet misle, da Gabrijel traži kancelarskog kandidata, zato što, ako bi on lično nastupao i dobio mali procenat glasova, onda bi izgubio i mjesto šefa partije.
Nedavno je politički magazin "Špigel", pominjući opciju kancelarskog kandidata, pisao da i predsjednik Evropskog parlamenta, socijaldemokrata Martin Šulc, želi da se najkasnije 2017. godine vrati u njemačku politiku.
Šulc, za koga se kaže da govori pet stranih jezika, nalazi se sa svojih 59 godina, u najboljim godinama za kancelara i važi kao političar sa međunarodnim ugledom.

Njemci, sudeći prema anketama, misle drugačije i oni na prvom mjestu za kancelarskog kandidata socijaldemokrata žele šefa njemačke diplomatije Franka-Valtera Štajnmajera.
Premda se za njega kaže da je jednom već izgubio od Merkelove, to Njemcima, očito, ništa ne smeta i oni, kako pokazuju ankete, žele baš Štajnmajera za budućeg kancelarskog kandidata SPD.

Merkelova za sada nije oficijelno rekla da će nastupati i 2017. godine, ali su zato to rekli vodeći demohrišćani i sudeći prema anketama, ogromna većina Njemaca.

Portal Analitika