EU web forum

Cijene dionica pale zbog grčke dužničke krize

Na evropskim berzama cijene dionica su pale jer je neizvjesnost u vezi grčke dužničke krize navela ulagače na povlačenje zarade s tržišta nakon znatnog rasta cijena posljednjih mjeseci.
Cijene dionica pale zbog grčke dužničke krize
Portal AnalitikaIzvor

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica bio je oko 11,30 sati u minusu 0,3 posto, na 1.622 boda, nakon što je u petak porastao 0,4 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko podneva na gubitku 0,40 posto, na 7.043 boda, dok je pariški CAC skliznuo 0,90 posto, na 5.154 boda, a frankfurtski DAX 0,25 posto, na 11.783 boda.

Ulagači su oprezni zbog rizika od izlaska Grčke iz eurozone, s obzirom da u pregovorima između Atene i kreditora ni u petak nije postignut nikakav napredak.

Ministri financija eurozone poručili su grčkoj vladi da neće dobiti dodatnu pomoć kako bi platila dugove koji uskoro dospijevaju na naplatu, dok ne dostavi vjerodostojnu listu planiranih reformi.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble poručio je, pak, u subotu da se Berlin priprema za moguć bankrot Grčke i njen izlazak iz eurozone.

"Dvije strane našle su se u slijepoj ulici, pa se čini da nema napretka. Mnogi kreditori Grčke gube strpljenje. Međutim, mnogi smatraju da izlazak Grčke iz eurozone ne bi nužno značio najgori mogući scenario, kao što se to mislilo prije nekoliko godina", kaže Peter Dixon, strateg u Commerzbank.

Među najvećim je gubitnicama danas dionica Deutsche Bank, s padom cijene za gotovo 5 posto jer ulagači nisu sigurni da će novi plan restrukturiranja najveće njemačke banke dovesti do rasta zarade i smanjenja rizika.

Jutros je poslovodstvo DB-a objavilo da kani zatvoriti podružnice u desetak zemalja i smanjiti imovinu u investicijskoj banci za 200 milijardi eura.

Uz to, danas je ta banka izvijestila o padu dobiti u prvom kvartalu za 50 posto, unatoč gotovo rekordnim prihodima, što je posljedica povećanih troškova za sudske postupke i kazne regulatora.

S druge strane, cijena dionice Volkswagena porasla je više od 3 posto, nakon vijesti da je predsjednik nadzornog odbora Ferdinand Piech podnio ostavku nakon sukoba s izvršnim direktorom Martinom Winterkomom, čime je okončan slučaj o kojemu se posljednjih mjeseci puno pisalo.

Analitičari kažu kako ih oprez ulagača ne čudi, s obzirom da je od početka godine FTSEurofirst 300 indeks skočio gotovo 20 posto, pri čemu je početkom ovoga mjeseca dosegnuo najvišu razinu u 15 godina.

Izvor: hrportfolio.hr

Portal Analitika