EU web forum

Švajcarska narodna banka upozorava da bi franak zbog Grčke mogao ojačati

Švajcarska narodna banka (SNB) u petak je svojim dioničarima poručila da bi franak mogao ojačati zbog neizvjesnosti u vezi grčke dužničke krize te im poručila da je spremna intervenisati na tržištima radi slabljenja njegovog kursa, kojeg smatra prejakim.
Švajcarska narodna banka upozorava da bi franak zbog Grčke mogao ojačati
Portal AnalitikaIzvor

 "Kako pokazuje najnoviji razvoj situacije, švajcarski bi franak mogao privremeno ojačati u odgovoru na sadašnju fazu pojačane neizvjesnosti oko grčkih dužničkih problema", kazao je guverner SNB-a Thomas Jordan u govoru pripremljenom za skupštinu dioničara središnje banke u Bernu. Ujedno, istaknuo je da SNB "vrlo pomno" prati učinke te krize na franak i potencijalni uticaj na Švajcarsku.

"Ostaćemo aktivni na valutnim tržištima koliko je potrebno kako bi uticali na monetarne uslove", kazao je Jordan, dodajući da je franak po njihovoj ocjeni značajno precijenjen i da očekuju da će s vremenom oslabiti.

U petak se kurs ′švajcarca′ na europskim tržištima kreće u rasponu od 1,0313 do 1,0380 franaka za euro.

SNB je takođe pred dioničarima branio monetarnu politiku i upravljačku strukturu nakon što je u siječnju odustao od ograničavanja kursa, zbog čega se središnja banka našla na meti kritika sudionika tržišta.

SNB je 15. januara naglo odustao od obrane kursa od 1,20 franaka za euro, nakon čega je uslijedio snažan uzlet ′švajcarca′ a ojačale su i zabrinutosti u vezi švajcarskog gospodarstva, koje se inače snažno oslanja na izvoz.

Neočekivani zaokret u politici navukao je val kritika iz poslovnih i političkih krugova da bi struktura SNB-ova odbora, kojeg čine svega tri guvernera redom sa sličnim profesionalnim ′backgroundom′, mogla ograničavati razmjenu mišljenja pri donošenju odluka o monetarnoj politici.

"Članovi upravljačkog odbora ne žive izvan doticaja sa stvarnim životom i ne oslanjaju se isključivo na informacije i analize unutar vlastitih redova", kazao je Jean Studer, predsjednik vijeća koji nadzire središnju banku no ne utiče na njezinu monetarnu politiku.

Oni redovno komuniciraju s javnošću i predstavnicima poslovne, političke i akademske zajednice u Švajcarskoj i u inostranstvu, kazao je Studer.

Guverner Jordan ponovio je da središnja banka nije imala izbora doli odustati od minimalnog kursa franka prema euru, čija bi obrana SNB samo u januaru stajala 100 milijardi franaka (104,83 milijarde dolara).

"Bilo bi neodgovorno dalje zadržati minimalni kurs i bezobzirno prihvatati visoke troškove takve mjere, bez razmišljanja o njenoj održivosti", kazao je Jordan.

Izvor: Hrportfolio.hr

Portal Analitika