EU web forum

Dods Đukanoviću: Hitno riješiti problem Solane da ptice ne bi uginule

Razumijemo da su potrebni hitni koraci kako bi se ponovo izgradile pumpne stanice koje bi dovodile morsku vodu do Solane. Ukoliko do ovoga ne dođe u narednih par nedjelja, ptice će izgubiti ovu godinu za razmnožavanje i mnoge od njih će uginuti. Apelujemo na Vas da intervenišete, tako da ne gubimo vrijeme poručila je poslanica Evropskog parlamenta Aneliz Dods
Dods Đukanoviću: Hitno riješiti problem Solane da ptice ne bi uginule
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Ona je uputila otvoreno pismo premijeru Milu Đukanoviću u kome poziva Vladu da pronađe najbolji način da ponovo oživi Solanu. Tim povodom Dods se 8. aprila, uz delegaciju Evropskog parlamenta, sastala sa predsjednikom Vlade Crne Gore i tada razgovarali o važnim pitanjima za budućnost naše zemlje.

- Bilo nam je drago što smo od Vas čuli da će Vaša Vlada zaštititi ovo područje i da ste već opredijelili sredstva za izgradnju infrastrukture koja je neophodna kako bi se očuvala funkcija Solane kao bezbjednog staništa za milione ptica, uključujući i najrjeđe vrste. Cijenimo Vašu izjavu da će Vlada tražiti poslovnog partnera koji bi bio u mogućnosti da ponovo otpočne proizvodnju soli na ovom lokalitetu. Vrednujemo Vaše uvjeravanje da, takođe u slučaju Ulcinjske solane, želite da sačuvate i kulturno nasljeđe Crne Gore i da Vlada, zajedno sa Opštinom, radi na iznalaženju posebnih mjera da se obezbijedi ovo područje - ističe Dods.

Delegacija je posjetila Solanu dan nakon sastanka sa Đukanovićem i tada imala sastanak sa predsjednikom Opštine Ulcinj, sindikatima, predstavnicima ministarstava, stečajnom upravom i nevladinim organizacijama.

- Uprkos našem očekivanju da se sretnemo sa Ministrom ili njegovim zamjenikom, samo su nižerangirani službenici Ministarstva održivog razvoja i turizma bili prisutni i nijesu bili u mogućnosti da nam objasne kako će resursi koje je Vaša Vlada opredijelila biti iskorišteni – ko bi ponovo započeo radove, na koji način i kada - dodala je Dods i izrazila nadu da će Vlada hitno pronaći rješenje za Solanu.

- Vjerujemo da će Vaša Vlada pronaći najbolji način da ponovo oživi Solanu kako bi ona, kao i u proteklih 80 godina, i dalje bila rijedak primjer kako ljudska ekonomska aktivnost koja doprinosi razvoju životne sredine, ujedno jača prirodnu baštinu Vaše lijepe zemlje. Time bi se zaista ispoštovala odredba Vašeg Ustava, prema kojoj je Crna Gora ekološka država - zaključila je poslanica EP u svom pismu upućenom Đukanoviću.

Portal Analitika