EU web forum

POŠA: Poruke iz Brisela ohrabrujuće i pozitivne

Ambasador Mađarske u Podgorici, Kristijan Poša, ocijenio da su vijesti iz Brisela o integracijama Crne Gore u NATO ohrabrujuće i pozitivne.
POŠA: Poruke iz Brisela ohrabrujuće i pozitivne
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući poruke sa sastanka premijera, Mila Đukanovića sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom, Poša je rekao da Crna Gora trenutno ima veće šanse za dobijanje poziva za ulazak u NATO nego prošle godine.

Stoltenberg je nakon sastanka sa Đukanovićem ocijenio da je Crna Gora napredovala na putu priključenja NATO-u i odradila ključne reforme.

"Vijesti koje dolaze iz Brisela ohrabrujuće i pozitivne. Danas je šansa za dobijanje poziva za NATO veća nego što je to bila prošle godine i taj poziv trebalo bi da stigne krajem godine“, rekao je Poša agenciji Mina.

On je kazao da mađarska ambasada, kao kontakt ambasada u Crnoj Gori, dobija česte signale iz Brisela i da država treba da nastavi da radi istim tempom.

„Postoje četiri teme koje su veoma bitne, a potrebno je posebno naglasiti temu podrške javnosti“, podsjetio je Poša.

On je reklao da će sa studentima tri crnogorska univerziteta i Fakulteta za evropske i državne studije (FDES) imati interaktivan razgovor na temu Mađarske u Evropskoj uniji (EU) i NATO-u.

Poša je kazao da, kao ambasador Mađarske, neće davati predloge za Crnu Goru po pitanju NATO-a.

„Govoriću o iskustvu Mađarske, jer smo mi bili u istoj situaciji kao što ste vi danas“, kazao je Poša.

Prema njegovim riječima, ako se gledaju političke i ekonomske veze između Crne Gore i Mađarske, veoma je važno imati dobre odnose sa studentima.

„Studenti predstavljaju okosnicu, vezu između dvije države na koju možemo da računamo na duže staze, na kojima se može graditi budućnost dvije države“, zaključio je Poša.

Mina, foto:gov.me

Portal Analitika