Literatura

NOVA KNJIGA: Priča Trejsi Ševalije o Vermerovoj mladoj muzi

Svojevrsni pokušaj Trejsi Ševalije da odgovori na pitanje ko je misteriozna djevojka sa slike holandskog majstora Johanesa Vermera, možete pročitati u novom izdanju izdavačke kuće Nova knjiga, knjizi "Djevojka sa bisernom minđušom".
NOVA KNJIGA: Priča Trejsi Ševalije o Vermerovoj mladoj muzi
Portal AnalitikaIzvor

Ljepota i jednostavnost poznatog slikarskog djela "Djevojka sa bisernom minđušom", ili kako je još poznata "Djevojka sa turbanom", ostavila je bez daha mnoge ljude. Među njima i poznatu spisateljicu Trejsi Ševalije, kojoj je ova slika bila inspiracija za nastanak istoimenog romana, po kome je snimljen i film.

Ovim raskošnim portertom mlade žene, koja je inspirisala jednu od Vermerovih najčuvenijih slika, Trejsi Ševalije prenosi čitaoce u prohujalo vrijeme. Knjiga "Djevojka sa bisernom minđušom" je priča o šesnaestogodišnjoj Grit, čiji se život preobrazio nakon kratkog susreta sa genijem… Djevojke čiji je porteret ovjekovječen uljanim bojama na platnu… Ševalije u svom blistavom romanu, neprimjetno preplićući istoriju i maštu priča  o umjetničkoj viziji i senzualnom buđenju.

Ševalije, dobitnica nagrade "Barnes and Noble Discover Great New Writer", o samoj priči koju je izgradila oko misteriozne djevojke sa slike kaže da je htjela da jednostavnim riječima dočara Vermerov rad. Njena težnja da jednostavnošću dočara rad ovog slikara možda je zvučala pretenciozno, ali autorka ističe da je željela da piše na način na koji je Vermer slikao - jednostavnim linijama i jednostavnom kompozicijom.

"Djevojka sa bisernom minđušom" je remek-djelo holandskog slikara Johanesa Vermera, koji je tokom života bio neshvaćen, ali dvadeset godina kasnije svrstan među najveće  umjetnike u istoriji slikarstva. Ljubitelji slikarstva sliku koja je još je poznata pod nazivom "Djevojka sa turbanom" - "Mona Liza sjevera" ili "holandska Mona Liza", mogu vidjeti posjetom muzeja Mauritshus u Hagu. A posjetom neke od Gradskih knjižara ljubitelji pisane riječi mogu uživati u priči o misterioznoj djevojci sa ove slike, koju mogu naći u izdanju Nove knjige.

0904djev1
Portal Analitika