In firme

Impozantan izgled novog sjedišta Fejsbuka (VIDEO)

Kompanija Fejsbuk je dobila novu zgradu u kojoj će raditi njeni zaposleni. Radi se o zgradi u Menlo parku u Kaliforniji, koju krasi veliki park napravljen na krovu.
Impozantan izgled novog sjedišta Fejsbuka (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Novo sjedište Fejsbuka izgleda kao kombinacija korporacije 21. stoljeća i dječjeg carstva slatkiša.

Fejsbuk se službeno preselio na prostor veličine 430.000 kvadratnih metara, a dizajner cijelog projekta je čuveni arhitekta Frenk Giri koji je ubacio moderni namještaj i umjetnička djela, stepenice koje podsjećaju na one iz Gugenhajm muzeja, parking na krovu zgrade i najmanje jednu dvoranu za sastanke koja izgleda kao dječja igraonica.

Ova kompanija nije jedina koja je unaprijedila svoje sjedište. “Apple” trenutno gradi veliki kamp koji liči na svemirski brod, a “Google” ima plan da izgradi kancelarije koje bi izgledale kao iz budućnosti.

Novo sjedište Fejsbuka je zapravo jedna velika otvorena soba, što odražava Fejsbukovu otvorenu kulturu. To je prostor u kojem može raditi i cirkulisati više hiljada ljudi u jednom trenutku. Postoji i određeni manji prostor za privatne poslove, a zaposleni uvijek mogu otići u prostrani park u kojem je posađeno preko 400 stabala.

"Sama zgrada je prilično jednostavna i nije fensi" napisao je Mark Zakerberg na svojoj stranici.

Na krovu površine 37.000 metara kvadratnih napravljene su staze za šetnju, kao i male baze za odmor i rad. Zgrada je jednostavna i nije nekog posebnog dizajna, što su i željeli da postignu.

Zanimljivo da Fejsbuk nije htio da objavi službene fotografije koje bi zatim bile proslijeđene novinarima, već su pozvali korisnike Instagrama da bi sve dokumentovali fotografijama.

 

(SEEbiz)

 

Portal Analitika