In firme

SLIJEDI KAZNA: Facebook prati računare korisnika bez njihove dozvole

Autori istraživanja koje je sprovela jedna belgijska agencija tvrde da Facebook prati računare korisnika bez njihove dozvole, i to sa svrhom ciljanog oglašavanja
SLIJEDI KAZNA: Facebook prati računare korisnika bez njihove dozvole
Portal AnalitikaIzvor

Belgijska agencija za zaštitu podataka sprovela je istraživanje koje je utvrdilo da Facebook prati internet aktivnost svakoga ko posjeti ovu društvenu mrežu, čak i ukoliko osoba nema profil.

Istraživanje je sprovedeno nakon što je prvobitno utvrđeno da Facebook-ova pravila o privatnosti krše evropski zakon.

Facebook-spijuniranje-Fejsbuk-620x350

U dokumentu stoji da Facebook postavlja takozvane kolačiće (cookie) za praćenje na računare korisnika ako posjete bilo koju stranicu na domenu Facebook.com. Kada korisnik posjeti neku drugu stranicu koja nosi Facebook-ove plugine, poput lajk dugmeta, koji je postavljen na više od 13 miliona stranica, kolačići se detektuju i šalju nazad na Facebook, čak i ako korisnik ništa ne lajkuje niti se uloguje na ovu društvenu mrežu.

Prema zakonu Evropske unije o privatnosti, korisnik mora da pristane prije postavljanja kolačića i praćenja, osim ako nije nužno za spajanje na uslugu ili dostavljanje usluge koju je korisnik izričito zatražio. Isti zakon obavezuje stranice da korisnike pri prvoj posjeti obavijeste da koriste kolačiće i da zatraže njihov pristanak.

tehnologija.me

Portal Analitika