Literatura

Trilogija "Grci" Ljubomira Đurkovića u izdanju Žute kornjače

Dramsku trilogija "Grci" Ljubomira Đurkovića nedavno je izdala crnogorska nezavisna kuća "Žuta kornjača", kao svoje treće izdanje.
Trilogija "Grci" Ljubomira Đurkovića u izdanju Žute kornjače
Portal AnalitikaIzvor

U knjizi se mogu naći drame: "Medeja", "Tiresijina laž" i "Kasandra. Klišeji".

- Ova knjiga posebno je važna ne samo za izdavačku djelatnost naše kuće, već i za cjelokupnu crnogorsku i regionalnu dramsku književnost, kao i njeno predstavljanje izvan granica Crne Gore, kako zbog reputacije pisca Ljubomira Đurkovića u svijetu dramske književnosti u Crnoj Gori i izvan nje, tako i zbog izuzetno visokog književnog kvaliteta objavljenog materijala... Kao autor drama predstavljao je crnogorsko književno stvaralaštvo u mnogim pozorištima izvan Crne Gore i time postao jedini crnogorski dramski pisac koji je prevođen, objavljivan i igran u pozorištima u Bugarskoj, Turskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Sloveniji - ističu iz "Žute kornjače".

- Đurković funkcionalno prenamjenjuje Sofokleove "Kralja Edipa" i "Antigonu" u nastojanju da prikaže pogubnost svevrijedećega materijalizma, povezujući mitsku priču utemeljenu na slučajnim, ali sudbinski predodređujućim proročanstvima s "realističnom" pričom zasnovanom na sitnim ljudskim interesima kao posve ne-slučajnim motivatorima radnje. Preciznim uvidima u ljudsku psihu, autor uspijeva, generalno gledano, razmotriti problem istinskih/lažnih ljudskih potreba i vrijednosti - zapisao je hrvatski teoretičar književnosti dr Jakov Sabljić o drami "Tiresijina laž".

Portal Analitika