Literatura

Trilogija "Grci" Ljubomira Đurkovića u izdanju Žute kornjače

Dramsku trilogija "Grci" Ljubomira Đurkovića nedavno je izdala crnogorska nezavisna kuća "Žuta kornjača", kao svoje treće izdanje.
Trilogija "Grci" Ljubomira Đurkovića u izdanju Žute kornjače
Portal AnalitikaIzvor

U knjizi se mogu naći drame: "Medeja", "Tiresijina laž" i "Kasandra. Klišeji".

- Ova knjiga posebno je važna ne samo za izdavačku djelatnost naše kuće, već i za cjelokupnu crnogorsku i regionalnu dramsku književnost, kao i njeno predstavljanje izvan granica Crne Gore, kako zbog reputacije pisca Ljubomira Đurkovića u svijetu dramske književnosti u Crnoj Gori i izvan nje, tako i zbog izuzetno visokog književnog kvaliteta objavljenog materijala... Kao autor drama predstavljao je crnogorsko književno stvaralaštvo u mnogim pozorištima izvan Crne Gore i time postao jedini crnogorski dramski pisac koji je prevođen, objavljivan i igran u pozorištima u Bugarskoj, Turskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Sloveniji - ističu iz "Žute kornjače".

- Đurković funkcionalno prenamjenjuje Sofokleove "Kralja Edipa" i "Antigonu" u nastojanju da prikaže pogubnost svevrijedećega materijalizma, povezujući mitsku priču utemeljenu na slučajnim, ali sudbinski predodređujućim proročanstvima s "realističnom" pričom zasnovanom na sitnim ljudskim interesima kao posve ne-slučajnim motivatorima radnje. Preciznim uvidima u ljudsku psihu, autor uspijeva, generalno gledano, razmotriti problem istinskih/lažnih ljudskih potreba i vrijednosti - zapisao je hrvatski teoretičar književnosti dr Jakov Sabljić o drami "Tiresijina laž".

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.