Politika

NOVA: Lekić će ostati upamćen kao dio dragocjenog iskustva DF-a

Miodrag Lekić će ostati upamćen kao dio dragocjenog iskustva koje će Demokratskom frontu (DF) pomoći da nastavi u daljem radu kvalitetnije, saopšteno je iz Nove srpske demokratije.
NOVA: Lekić će ostati upamćen kao dio dragocjenog iskustva DF-a
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iz te partije su, reagujući na Lekićevu odluku da napusti DF, kazali da je on iskoristio princip koji je više puta promovisao- “da svako može slobodno ući ili izaći iz tog političkog saveza, ukoliko procijeni da mu je on tijesan i da se ne osjeća dobro u njemu”.

“Lekić će ostati upamćen kao dio jednog dragocjenog iskustva, koje će DF-u pomoći da nastavi u daljem radu kvalitetnije bez obzira na njegovu odluku da napušti ovaj politički savez, i kao sto nas je juče obavijestio, osnuje vlastitu političku partiju”, navodi se u reagovanju Nove.

Iz te partije su kazali da ih raduje činjenica što su svi ključni konstituenti DF-a odlučili da nastave zajedničko djelovanje, poštujući utvrđene principe, sa nepromijenjenim programskim ciljem “beskompromisne borbe protiv diktatorskog režima”.

“Lekić je bio naš izbor. Pozivajući ga da stane na čelo DF uradili smo ono što je do tada bilo nezamislivo na političkoj sceni Crne Gore”, navodi se u saopštenju Nove.

Do tog vremena je, kako su naveli, i najmanji “liderčić” neke novoosnovane vanparlamentarne stranke smatrao da je pozvan da inicira okupljanje opozicije ili iznosi velike planove za budućnost Crne Gore.

“Prvi put se u istoriji Crne Gore desilo da su dokazane opozicione parlamentarne stranke i neposredno izabrani predstavnici naroda ukazali veliko povjerenje vanstranačkoj osobi, imenujući je za prvog političara opozicije”, objasnili su iz Nove.

Oni su, kako su kazali, procijenili da dugogodišnje Lekićevo iskustvo u izvršnoj vlasti, distanciranje od svakodnevne političke borbe, čak i opasnost od “prljave i niske kampanje nedoraslih i nezrelih političkih protivnika”, a na drugoj strani uspješni javni nastupi u teškim ratnim vremenima, obezbjeđuju prednost za opozicionu pobjedu na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

“Nažalost, ta zajednička procjena nije bila dobra, jer ti ciljeve nisu ostvareni zbog izbornih krađa i manipulacija režima”, poručili su iz Nove.

Lekić je, kako su podsjetili, prihvatio programska i organizaciona načela i sistem odlučivanja koje su utvrdili uspostavljajući DF.

“Nakon lokalnih izbora u Podgorici, iz centara van DF, pokrenuta je snažna medijska akcija usmjerena na preuređenje DF suprotno principima na kojima je formiran”, navodi se u saopštenju.

Nova je, kako piše u saopštenju, prethodnih mjeseci uložila velike napore da odbrani DF, očuva načela na kojima je nastao, snažno podržavajući Lekića.

 “Nažalost, napori nisu urodili plodom”, zaključili su iz Nove.

Mina 

Portal Analitika