Sci/Tech

CERN nakon dvije godine uključuje Veliki sudarač

Naučnici Evropskog centra za nuklearna istraživanja (CERN) spremaju se da, nakon dvije godine, ponovo aktiviraju Veliki hadronski sudarač.
CERN nakon dvije godine uključuje Veliki sudarač
Portal AnalitikaIzvor

Mašina je doživjela niz popravki kao i značajnu nadogradnju, tako da će se subatomske čestice ubuduće sudarati dvostruko većom snagom.

Najveći akcelerator čestica na svijetu ponoviće eksperimente kojima je 2012. otkriven Higsov bozon, ali i pokrenuti nova istraživanja.

Protonski zraci biće pušteni kroz mašinu krajem marta, dok su prve kolizije predviđene za maj, izjavio u Ženevi direktor akceleratora Frederik Bordri.

Kako prenosi AP, glavni cilj novih eksperimenata je otkirivanje tajne tamne materije. "Želim da vidim prvo svjetlo u tamnom univerzumu", kazao je generalni direktor CERN-a Rolf Hojer.

Tamna materija i tamna energija čine veći dio univerzuma, ali je naučnici nikada nijesu detektovali, iako je njen uticaj vidljv u svakodnevnim pojavama poput radijacije i same strukture galaksije.

"Ono što znamo o tamnoj materiji je da postoji, ali gotovo ništa više od toga", rekao je profesor sa Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT), Majkl Vilijams.

CERN je uložio skoro 150 miliona dolara u unapređenje mašine koju mnogi zovu “Mašina Velikog praska”.

Portal Analitika