Sci/Tech

Misija planirana na 30 dana trajala tri godine

Mali robotski helikopter poslao posljednju poruku s Marsa

Robotski helikopter Ingenuity za istraživanje Marsa, koji je američka svemirska agencija NASA u februaru 2021. uputila na „crvenu planetu“, poslao je svoju posljednju poruku na Zemlju i sada će služiti kao fiksna jedinica za prikupljanje podataka o površini, objavljeno je juče.

Mali robotski helikopter poslao posljednju poruku s Marsa Foto: NASA
Portal AnalitikaIzvor

Godine 2021. Ingenuity je postao prva motorizovana letilica koja je sletjela na neki drugi planet, čime je dokazano da je moguće letjeti u atmosferi Marsa, gdje je gustoća atmosfere vrlo rijetka u poređenju sa Zemljinom. 

"Kutija s četiri noge i dva rotora"

Ingenuity teži samo 1.8 kg i više nalikuje na dron. To je letilica na solarni pogon koja podsjeća na kutiju s četiri noge i dva rotora, a svoj prvi revolucionarni let realizovala je u aprilu 2021. godine, lebdeći na visini od oko jednog metra iznad površine Marsa punih 39 sekundi. NASA je taj podvig usporedila s istorijskim letom braće Rajt na Zemlji 1903.

Isprva je NASA planirala 30-dnevnu misiju u sklopu koje je helikopter trebao poletjeti samo pet puta, no ona se razvila u gotovo trogodišnji naučni poduhvat sa 72 leta uz pokrivanje udaljenosti 14 puta veće od prvobitno planirane. Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u februaru 2021. na roveru Perseverance.

"Zbogom", napisao je tim Ingenuityja na mreži X. "Tim Ingenuityja primio je posljednju poruku robotskog helikoptera koji će odsad služiti kao testna platforma i prikupljati podatke koji bi mogli pridonijeti budućim istraživačima „crvene planeta“", naveli su.

Povratak uzoraka s Marsa na Zemlju

Dugovječnost Ingenuityja je nevjerovatna, posebno s obzirom na to da je morao preživjeti ledene noći na Marsu, zagrijavajući se uz pomoć solarnih ploča koje su mu punile baterije tokom dana.

Ingenuity se suočio s "hitnim slijetanjem" tokom pretposljednjeg leta i izgubio kontakt s roverom Perseverance za vrijeme svojega konačnog spuštanja 18. januara. Premda je kontakt uspostavljen sljedeći dan, slike su otkrile oštećenje jedne od lopatica rotora od karbonskih vlakana, vjerovatno zbog udara o površinu Marsa.

NASA je u ponedjeljak objavila da traži načine kako na što brži i jeftiniji način vratiti na Zemlju kamenje koje je Perseverance prikupio na Marsu, osobito nakon kritika na račun sredstava utrošenih u misiju. 

Portal Analitika