Literatura

NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Po knjiga za Suzanu i Jelenu

Portal Analitika i izdavačka kuća Nova knjiga sa Gradskom knjižarom, nagradili su dva naša čitaoca sa po jednim naslovom podgoričkog izdavača.
NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Po knjiga za Suzanu i Jelenu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Suzana Mujić je dobila knjigu "Uspavanka za Vuka Ničijeg", dok je Jelena Nikčević dobila knjigu "Bele noći", koje se ujedno mogu naći u nekoj od Gradskih knjižara.

Nova knjiga je izdavačko preduzeće osnovano prije desetak godina u Podgorici, a do danas je objavila više stotina izdanja u deset različitih biblioteka i postala najveći distributer i izdavač knjiga u Crnoj Gori. U sklopu Nove knjige posluje lanac Gradskih knjižara, koje su ujedno najsnadbjevenije u Crnoj Gori, sa više od 30.000 naslova, kako domaćih izdavača, tako i izdavača iz regiona i šire. Knjižare se nalaze u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Igalu, Tivtu i Petrovcu, a najveća se nalazi na Trgu Republike u Podgorici.

0903uspavankaza

Ksenija Popović: Uspavanka za Vuka Ničijeg

Žanrovski mnogoliki roman Ksenije Popović, kreiran dosljedno realističnim prosedeom, urbana je ljubavna priča sa zapletom koji zaustavlja dah, ali i melodična storija o sudaru poezije srca i proze prilika, odnosno umjetničkog senzibiliteta i nasrtljive svakodnevice u čiju je banalnost lako utonuti. Kroz niz prelomnih situacija i uzbudljivih preokreta, priča naglašava važnost lične odluke, potirući uvjerenje da je sudbina ta koja obesmišljava i uništava ljudske živote.

Prema ovom romanu nastala je istoimena predstava i film "Gledaj me".

0903belenoci

Fjodor Mihailovič Dostojevski: Bele noći

Radnja romana odvija se u Petrogradu, a njen glavni lik je dvadesetšestogodišnji mladić, siromašni državni činovnik, pravi zanesenjak.

U prvom dijelu romana on je neimenovani lik koji noću luta ulicama Petrograda. On uživa u noćnoj tišini i šetnjama kejom, sam sa svojim mislima i svojim izmišljenim svijetom. U tom izmišljenom svijetu, on je heroj, istorijska ličnost, pjesnik, ljubavnik...

Sve se mijenja kada jedne večeri spasi djevojku Nastjenjku od pijanog prolaznika. Ona ga vraća u realan život, upoznaje ga sa najljepšim ljudskim osjećanjima i probuđuje u njemu želju za pravim razgovorom, razgovorom sa prisutnom osobom, a ne razgovorom sa samim sobom.

Dostojevski u ovom romanu na veličanstven način opisuje ljudsku dobrotu, nesebičnost, moralnu čistotu, jake i iskrene emocije.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.