Sci/Tech

KRAJ BAJKE: Tablet uređaji više nijesu u modi

Iako su prognoze od prije tri godine predviđale da će prodaja tablet uređaja na svjetskom tržištu nezadrživo rasti, to se ipak nije dogodilo.
KRAJ BAJKE: Tablet uređaji više nijesu u modi
Portal AnalitikaIzvor

Ne samo da je rast usporio, nego je na kraju prethodne godine zabilježen i prvi pad prodaje. Čak je i Apple, lider u tom sektoru, prodao 15 odsto manje iPada u 2014. nego godinu prije toga. To je posljedica veće popularnosti jeftinijih, nebrendiranih uređaja čiji je udio u prodaji za prethodnu godinu (29 odsto) premašio dva vodeća proizvođača, Apple (26 odsto) i Samsung (17 odsto). 

Kako ističu analitičari tržišta, prenosi BBC, uzlet u početnoj prodaji tableta bio je posljedica bržeg prihvatanja od strane korisnika nego što je to inače slučaj sa novim uređajima. Zato su i prognoze bile prilično optimistične. 

Kada je to početno ushićenje prošlo, ljudi su počeli da se pitaju zašto bi kupovali tablet kada i pametni telefoni imaju iste mogućnosti. Čak se i prednost većeg ekrana tableta istopila kako su mobilni telefoni postajali sve veći (iPhone 6 Plus ima ekran od 5,5 inča). 

Iako su tableti vodećih proizvođača jeftiniji od telefona sličnih karakteristika, telefoni se prodaju sa dužim rokom otplate, čime se dodatno podstiče njihova prodaja. 

Stvari koje inače navode korisnike da kupe novi uređaj, kao što su bolja kamera ili baterija sa dužim vijekom trajanja, postaju manje važne kada je o tabletima riječ, jer je manje vjerovatno da će neko uređaje te veličine nositi van kuće. 

Sljedeće što je uticalo na pad popularnosti tabličnih kompjutera je i to što se uglavnom koriste za pregled sadržaja (najviše za video snimke i pregled vijesti), a manje za stvaranje novih sadržaja, pa iz tog razloga korisnicima nije bitan kvalitet video ili tonskih zapisa koji mogu da naprave. 

Posljednji potez proizvođača – povećanje ekrana na 12 i 13 inča, može da bude važan samo ukoliko se koristi kao zamjena za personalni računar. S druge strane, što su veći, to su manje praktični za nošenje izvan kuće. (B92)

Portal Analitika