Literatura

NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Bojana i Tajana dobitnice knjiga

Portal Analitika i izdavačka kuća Nova knjiga sa Gradskom knjižarom, nagradili Bojanu Laković i Tajanu Nedić sa naslovima podgoričkog izdavača.
NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Bojana i Tajana dobitnice knjiga
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Bojana je dobila „Američki derviš“, dok je „Sve što smo prećutali“ pripala Tajani. Riječ je o naslovima koji se mogu naći i u nekoj od Gradskih knjižara.

Nova knjiga je izdavačko preduzeće osnovano prije desetak godina u Podgorici, a do danas je objavila više stotina izdanja u deset različitih biblioteka i postala najveći distributer i izdavač knjiga u Crnoj Gori. U sklopu Nove knjige posluje lanac Gradskih knjižara, koje su ujedno najsnadbjevenije u Crnoj Gori, sa više od 30.000 naslova, kako domaćih izdavača, tako i izdavača iz regiona i šire. Knjižare se nalaze u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Igalu, Tivtu i Petrovcu, a najveća se nalazi na Trgu Republike u Podgorici.

0203americkider

Ajad Aktar: Američki derviš

Hajat Šah je mladi Amerikanac. Njegov uobičajeni život - odlasci u školu, igranje bejzbola i video-igara - drugačiji je samo zbog njegovog pakistanskog porijekla i čestog zatezanja odnosa između njegovih roditelja, koji se svađaju zbog nečega što je on odveć mlad da shvati. A onda stiže Mina i sve se mijenja.

Mina je najstarija drugarica Hajatove majke. Nezavisna je, lijepa i bistra, i iz Pakistana stiže na prag kod Šahovih nakon što se raspao njen nesrećni brak. Čak ni Hajatov sumnjičavi otac ne može da porekne da Mina u njihov dom unosi radost i sreću.

Njena duboka duhovnost oživljava muslimansku vjeru porodice, naročito kod Hajata, gdje izaziva do tada nepoznate emocije. Proučavajući "Kuran" pored Mine i uživajući u njenoj velikoj pažnji, on osjeća da ima sasvim novi cilj i da je sve više zaljubljen u svoju učiteljicu.

Kada Mina upozna čovjeka s kojim počne da se viđa, Hajat se osjeća iznevjereno. Njegova strast - i duhovne i ljubavne - primorava ga da preispita sve u šta je vjerovao da je istina. A kada Mina pronađe sreću, Hajat je prinuđen da učini nešto što će imati razorne posljedice po sve koje najviše voli.

"Američki derviš" je blistavo napisan, odmjeren i emotivno snažan pogled na uzajamni odnos vjere i savremenog života. I sam Aktar odrastao je na američkom Srednjem zapadu, pa posredstvom Hajata Šaha čitaocima slikovito prikazuje sile koje utiču na mladiće i djevojke koji odrastaju kao muslimani u Americi. Ovo je iskren, ličan roman o kojem će čitaoci razmišljati dugo nakon što okrenu posljednju stranicu.

0203svestosmo

Mark Levi: Sve što smo prećutali

Džulija je mlada žena čije je djetinjstvo obilježeno ranim gubitkom majke, stalnim očevim odsustvom i samoćom.

Nekoliko dana pred svoje vjenčanje, Džulija odlučuje da pozove Entonija Volša – briljantnog poslovnog čovjeka, ali oca s kojim nikad nije izgradila dobar odnos – i saznaje da on neće moći da prisustvuje njenom vjenčanju. Ovoga puta razlog odsustva je opravdan - on je umro. Potresena, Džulija otkazuje vjenčanje i na taj dan sahranjuje oca. Ali, Entoni nije rekao svoju posljednju riječ.

Dan nakon sahrane, za kćerku ima još jedno nevjerovatno iznenađenje. Ono će je odvesti u potragu za odgovorima i čudesnim obrtima sudbine. Biće to najveće i najčudnije  putovanje u njenom životu, od Njujorka do Montreala, preko Pariza do Berlina, neponovljivo i dirljivo, prilika da otac i kći nadoknade propušteno vrijeme i kažu sve što su do tada prećutali.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.