In firme

Zaposleni otkrili loše strane rada za Facebook

Facebook je jedan od najpoželjnijih poslodavaca u svijetu. Ako se ima u vidu da stažisti zarađuju 25.000 dolara više od prosječnog američkog građanina, onda to i ne čudi. No, ni u Facebooku, čija je zarada u četvrtom kvartalu nadmašila sva očekivanja, nije sve tako sjajno. Bivši i sadašnji zaposleni su u anonimnoj anketi iznijeli neke detalje koji bacaju sjenku na ovu kompaniju, piše Business Insider.
Zaposleni otkrili loše strane rada za Facebook
Portal AnalitikaIzvor

Tako inženjeri imaju dežurstva kada moraju biti dostupni 24 sata, sedam dana u sedmici. U tom periodu ne smiju napuštati grad, a preporučuje im se da ne piju. 
Radnici su se požalili da im nije omogućeno da razdvoje privatni od profesionalnog života, jer im se njihovi partneri, prijatelji, poznanici uvijek žale ili traže pomoć u vezi sa ovom društvenom mrežom. 
Još jedna od stvari koju su označili kao lošu je i uspjeh pojedinca. Naime, u Facebooku se uvijek ističu lični uspjesi, a ne uspjesi kolektiva. 
To dovodi do toga da se menadžeri i vođe timova fokusiraju isključivo na sebe. 
Jedan bivši zaposleni je menadžmentu kompanije zamjerio nedostatak zrelosti. 
"Iako je kompanija prisutna već duže vrijeme na tržištu, i dalje se ponaša kao tinejdžer", rekao je on. 
Većini smeta i činjenica što svi misle da su radnici Facebooka bogati. To, kažu, nije tačno. 
"Možda radite za cool kompaniju, ali vi i dalje radite da ostvarite tuđi san", kažu oni. 
Jedan zaposleni žalio se i na loše međuljudske odnose, te na pojedine kolege koji ne prezaju ni od čega da postignu svoj cilj. 
"Tretirali su me kao smeće i tražili od mene da radim neke neprimjerene stvari", ističe ovaj radnik koji je, kaže, morao sortirati prljavi veš svog direktora. 
Još jedna od stvari na koju su se zaposleni žalili bila je i ta da nisu dobijali upustva šta i kako trebaju raditi, a niko im nije rekao ni da li je ono što su radili dobro ili loše. 
Jedan zaposleni je kazao da su osnivač Facebooka Mark Zakerberg i njegova saradnica Šeril Sandberg često kopirali konkurenciju, a posebno su bili okupirani onim što radi Google, umjesto da se fokusiraju na vlastite ciljeve. 
Radnici zamjeraju i prenapučen radni prostor, gdje svi sjede jedni pored drugih i nemaju nikakve privatnosti, kao i ogromnu količnu mailova koje dobiju od interne komunikacije - čak 1.600 ili više svakog dana. (Klix.ba)

Portal Analitika