Svijet

Srbija: Sukob ombudsman, VBA i MUP - Zauzdavanje tajnih službi

Uobičajena kontrola koju vrši zaštitnik građana Saša Janković u MUP-u i Vojno bezbjednosnoj agenciji (VBA) pretvorila se u aferu protiv Jankovića u kojoj ministri vojske i policije pokušavaju da izvrnu činjenice i optužuju Jankovića da radi mimo zakona. Hoće li se civilna kontrola službi bezbjednosti ubuduće obavljati samo u onom domenu koji odredi partija na vlasti i šta će o cijelom slučaju reći EU, budući da je njihov ambasador Majkl Devenport podržao Jankovića?
Srbija: Sukob ombudsman, VBA i MUP - Zauzdavanje tajnih službi
Portal AnalitikaIzvor

Iz Beograda: Violeta CVEJIĆ

Zaštitnik građana Saša Janković u Srbiji kaže da mu je ugrožena bezbjednost i da dobija prijeteće poruke, a u centru pažnje se našao kada je od MUP-a i VBA (kontraobavještajna služba) tražio da mu dostave izvještaj o tome šta se desilo na prošlogodišnjoj Paradi ponosa kada su povrijeđeni policajci i građani Andrej Vučić i Predrag Mali. Prvi je brat premijera Srbije, a drugi brat gradonačelnika Beograda.

gasicministarvojniokSporni događaj i nesporni izvještaj: Policija je Jankoviću dostavila izvještaj koji je potpisao ministar policije Nebojša Stefanović, ali ministar sada tvrdi da taj izvještaj nije zvanični stav Ministarstva policije. Trojica žandarma koji su učestvovali u incidentu su suspendovana, a Stefanović je zaštitnika građana optužio da je nasjeo na njihov izvještaj.

Sa druge strane Vojno-bezbjednosna agencija nije dostavila izvještaj o ovom incidentu iako su pripadnici vojske u njemu učestvovali, a vojna policija saslušavala svjedoke i pokupila kamere sa banaka koje su zabilježile šta se desilo.

Ministar vojni Bratislav Gašić nije odgovorio na pitanje zašto izvještaj nije dostavljen ali je optužio Jankovića za bezobrazluk.

"Sramota me je da kažem šta mislim o ovome šta radi ombudsman", rekao je GašićJanković je zatim podnio dvije krivične prijave protiv vojnih lica koji su učestvovali u tuči kada su povrijeđeni Andrej Vučić i Predrag Mali i koji su  bili u pratnji Vučića i Malog kada su oni pokušali da prođu kroz policijski kordon.

Otkud ovim civilima vojna pratnja pitanje je na koje vojska ne odgovara, ali je sam događaj otvorio niz pitanja: nadležnosti civilnih i vojnih obavještajnih službi, koga one štite, ko njih kotroliše kao i njihovu međusobnu saradnju. Ovo posljednje je naročito važno jer je prvo izgledalo da MUP sarađuje sa Jankovićem pošto je izvještaj dostavljen, međutim, kako vojska ništa nije poslala ministar policije se uključio u svojevrsnu hajku protiv Jankovića objašnjavajući šta su čije nadležnosti i ko je u cijeloj priči izmanipulisan.  

jankovicsasaokKoga štiti vlast? Iz ponašanja ministara policije i vojske, s pravom se postavlja pitanje koga štiti vlast zbog načina na koji se tumače pomenuta dokumenta, odnosno - da li je aktuelna vlast u funkciji zaštite samo jedne ličnosti u Srbiji?  

Osim ovog izvještaja Janković je prije dvije sedmice javno saopštio i da VBA nezakonito primjenjuje operativne mjere (prisluškuje ili prati druge vidove komunikacije, prim.aut) građane, predstavnike sindikata, političkih partija i neke sudije.

Opozicija je zbog svega pomenutog zatražila sastanak skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbjednosti, a predsjednik tog odbora Momir Stojanović, penzionisani general VBA a sada član Srpske napredne stranke kaže:

 "Ukoliko procijenim da nije potrebno zakazivanje sjednice ja je neću zakazati, a opozicija može da traži šta hoće. Ja sam ozbiljan čovjek i Odbor je ozbiljna institucija i ja ne želim da od njega pravim bilo kakav cirkus".

O tome ko su krajnji korisnici informacija koje prikuplja VBA a na koje je ukazao zaštitnik građana nije teško zaključiti, dakle najjača politička stranka. Međutim, problem je što VBA za takve operacije najvjerovatnije nije imala nalog suda.

"Predsjednik Vrhovnog kasacionog suda nedvosmisleno je rekao da  VBA nije dobila nalog za praćenje civila", kaže Milan Jovanović, direktor Foruma za bezbjednost i demokratiju.

U izjavi za Portal Analitika Jovanović nastavlja: "Moglo bi se i ovom prilikom podsjetiti  i na ona prisluškivanja najviših rukovodilaca i onih ‘klupka i zmijskih legla’, afera poslije izbornog preokreta 2012. 'Krajnjeg korisnika' morao bi znati onaj ko postavlja i razrješava  one koji rukovode sa VBA. Brine, međutim,  što iskustva opominju da ne mora i biti tako".

devenportokPosljedice sukoba: Može li ovaj napad na Jankovića biti početak njegovog opoziva ili vladajuća većina na to ipak ne smije da se odluči jer su joj još uvijek drage evropske integracije, a i ambasador EU Majkl Devenport je usred ovih sukoba pohvalio Jankovićev rad.

Zašto se ustvari Jankovićeva kontrola izrodila u aferu protiv njega?  

Jovanović iz Foruma za bezbjednost i demokratiju smatra da kod nas još ima veoma jakih protivnika društava u kojima postoje institucije poput zaštitnika građana sa ovlašćenjima koja zaštitnik ima. 
"U ovom slučaju posebno se ispoljava negativna sinergija ovdasnjh sklonosti pumpanju i preokretanju afera s jedne i kontinuiranog otpora demokratskoj i civilnoj kontroli sektora bezbjednosti s druge strane. Naravno, nikako ne bi bilo dobro kada bi  iz ove sadašnje afere ti protivnici – (s istim ‘štabom’ koji koordinira suprotstavljanjima mogućnosti pripadanja Srbije  EU) - izašli još jači nego što su, a funkcija zaštitnika građana bila oslabljena", rekao nam je Milan Jovanović.
Da će ovaj dogadjaj zatamniti sliku Srbiju u očima EU nije nikakva novost, međutim, ozbiljnije je pitanje koliko će ovaj sukob negativno odraziti na funkcionisanje države, moguće urušavanje institucija koje bi moglo da odvede Srbiju u neko haotično stanje koje niko ne želi.

Za Jovanovića rivalitet obavještajnih službi nije neuobičajen ni u drugim državama, ali napominje da su tamo "oblozi demokratske tradicije, kojima se liječe takve upale, djelotvorniji jer imaju izgrađene institucije".
Ipak, on ocjenjuje da u Srbiji još nema te demokratske tradicije i da su zbog toga još uvijek otvorene ideološke rane u kojima se i dalje raspravlja o sukobu tradicionalnog i modernog pa su i sukobi među samim službama dramatičniji i rizičniji.

sutanovacokŠta će se na kraju desiti? Da li je sve ovo uvod u smjenu Jankovića ili prestanak civilne kontrole vojske i policije odgovara Dragan Šutanovac, poslanik Demokratske stranke, bivši ministar odbrane i zamjenik predsjednika Odbora za kontrolu službi bezbjednosti:

"Nakon što su uspješno blokirali gotovo sve medije, sproveli do sad neviđen pritisak na novinare predstavnici režima nastavljaju hajku na slobodnu riječ, a meta je ombudsman koji je očigledno dirnuo tamo gdje niko ne smije", smatra Šutanovac.

On za Analitiku precizira: "Nije za režim problem ni VBA ni žandarmerija već brat premijera koji je učestvovao u incidentu i zato je reakcija ovako brutalna"

Šutanovac smatra da režim neće imati toliko hrabrosti da smijeni Jankovića ali će sigurno opstruisati njegov rad.

Na pitanje da li je bilo nesporazuma u kontroli kada je on bio ministar odbrane Šutanovac kaže da je ombusman i ranije vršio nadzor nad agencijama, i da to svakako nije prijatno ali je po zakonu. "Uvijek smo dolazili do rješenja. Ovoga puta režim ne samo da nije dao dokumenta već je preko dva ministra policije i odbrane i nekih poslanika brutalno napao ombudsmana pokušavajući i lično da ga diskredituje", zaključio je Šutanovac.                                                  

 

 
Portal Analitika