Literatura

Dirljiva poruka u ulazu

Stanovnici zgrade u Beogradu u kojoj živi pisac Filip David, u ponedjeljak dobio najznačajniju srpsku književnu nagradu, svog susjeda su dočekali dirljivom porukom ostavljenom na oglasnom panou u ulazu. Porukom koja bi izmamila osmijeh na lice svakog pisca, piše hrvatski T portal.
Dirljiva poruka u ulazu
Portal AnalitikaIzvor

- Lako je dobiti NIN-ovu nagradu u Srbiji. Ali da ti komšiluk u ulazu to čestita - e, to je pravi uspjeh - poruka je na stranici organizacije Moja zgrada na Fejsbuku (Facebook), koja je i objavila fotografiju iz Davidovog ulaza. Organizacija Moja zgrada inače se bavi problemima zgrada, njihovim skupštinama, održavanjem i stanarima, ali i ovakvim simpatičnim zgodama koje suživot sigurno čine ugodnijim.

Podsjećamo, Filip David dobio je NIN-ovu nagradu za roman "Kuća sećanja i zaborava". Pobijedio je u konkurenciji 161 prijavljenog djela. O dobitniku je odlučivao peteročlani žiri koji su činili Vladislava Gordić Petković, Mića Vujičić, Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica, a odluku su obrazložili riječima kako je Davidov roman "sugestivna studija zla – zla u istoriji, zla u čovjeku – koja sučeljava četiri životne priče jevreja stradalnika i njihovih porodica u potresnom svjedočenju sačinjenom od dnevnika, pisama i snoviđenja".

Nakon objave da je dobitnik nagrade, David je kazao kako ona "nije dobra za zdravlje pisca", jer od trenutka kada se objavi širi izbor, pa sve dok ne bude poznat laureat rastu tenzije.

- Tih mjesec dana pisac čije je djelo u širem izboru uopšte ne može da radi - rekao je.

2301filipdavid1Filip David rođen je 1940. u Kragujevcu, a diplomirao je na Filološkom fakultetu i dramaturgiju na Akademiji za pozorište, film, radio i TV u Beogradu. Književnik je i dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd, smijenjen 1992. Jedan je od osnivača Nezavisnih pisaca, udruženja 1989. osnovanog u Sarajevu, koja je okupljala najznačajnije pisce iz svih djelova bivše Jugoslavije, zatim osnivač Beogradskog kruga (1990), udruženja nezavisnih intelektualaca, Foruma pisaca i član međunarodne književne asocijacije Grupa 99, osnovane na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu.

Napisao je više televizijskih drama i filmskih scenarija. Objavio je tri knjige pripovjedaka: "Bunar u tamnoj šumi", "Zapisi o stvarnom i nestvarnom", "Princ vatre"; romane: "Hodočasnici neba i zemlje", "San o ljubavi i smrti"; knjige eseja: "Fragmenti iz mračnih vremena", "Jesmo li čudovišta", "Svetovi u haosu". S Mirkom Kovačem objavio je "Knjigu pisama 1992-1995". Dobitnik je mnogih nagrada za prozu; između ostalih nagrade Mladost, "Milan Rakić", BIGZ-ove i Prosvetine nagrade za najbolju knjigu godine, te Andrićeve nagrade. Knjige su mu prevedene na više jezika, a pripovjetke se nalaze u dvadesetak antologija. Kao dramaturg, koscenarista ili scenarista radio je na filmovima: "Okupacija u 26 slika", "Pad Italije", "Ko to tamo peva", "Bure baruta" (nagrada kritike u Veneciji, nagrada Feniks za najbolji evropski film godine), "Poseban tretman" (nagrada u Kanu), "Paviljon 6", "San zimske noći" (Gran pri filmskog festivala u San Sebastijanu), "Optimisti" (Gran pri u Ženevi). Redovni je profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Izvor: T portal (tportal.hr)

Portal Analitika