In firme

Toyota i dalje najveći proizvođač automobila na svijetu

Kompanija Toyota je uspjela ostati najveći proizvođač automobila na svijetu nakon što je u 2014. godini proizvela impresivnih 10,23 miliona vozila.
Toyota i dalje najveći proizvođač automobila na svijetu
Portal AnalitikaIzvor

U poređenju sa 2013. godinom, prodaja Toyote (uključujući Daihatsu i Hino) je u 2014. godini povećana za tri posto. Prošla godina je značajna i zbog toga što je kompanija prvi put u svojoj historiji prešla granicu od 10 miliona vozila. 

No, u Toyoti očekuju smanjenje isporuke za 1 posto u 2015. godini zbog manje potražnje u Japanu, kao i na tržištima u razvoju.

Na drugom mjestu u 2014. godini je Volkswagen grupa, koja je također prešla granicu od 10 miliona automobila. Proizvela je ukupno 10,14 miliona vozila. Analitičari procjenjuju da će 2015. biti godina kada će Volkswagen prestići Toyotu, jer Nijemci ne bilježe smanjenje prodaje.

Treće mjesto je pripalo General Motorsu, koji je zabilježio povećanje isporuke za dva posto i ona sada iznosi 9,92 miliona automobila. GM je držao titulu najvećeg proizvođača automobila gotovo osam desetljeća, sve do 2008. godine, kada je Toyota preuzela vodstvo i držala ga do 2010. godine. Kasnije se GM vratio na prvo mjesto, Ali je Toyota ponovo izbila na vrh 2012. godine.

klix.ba

Portal Analitika