Literatura

NIN-ova nagrada Filipu Davidu

Ovogodišnju NIN-ovu nagradu za roman godine, najprestižnije književno priznanje u Srbiji, dobio je pisac Filip David za roman "Kuća sećanja i zaborava" saopšteno je danas na konferenciji za štampu u redakciji tog nedeljnika.
NIN-ova nagrada Filipu Davidu
Portal AnalitikaIzvor

U najužem izboru ove godine su se našla tri romana: “Sabo je stao” Ota Horvata, “Kuća sećanja i zaborava” Filipa Davida i “Životinjsko carstvo” Davida Albaharija.

Članovi žirija ove godine bili su Vladislav Gordić Petković, Mića Vujičić, Božo Koprivica, Mihajlo Pantić i Jasmina Vrbavac. Svječana dodela nagrade zakazana je za 26. januar.

U odluci žirija navodi se:

“Roman Filipa Davida 'Kuća sećanja i zaborava' je sugestivna studija zla - zla u istoriji, zla u čovjeku - koja sučeljava četiri životne priče Jevreja stradalnika i njihovih porodica u potresnom svjedočenju sačinjenom od dnevnika, pisama i snoviđenja. U ovom skladno komponovanom romanu sreću se san i java, patnja i želja, stvarnost i mogućnost, mitsko i mistično, dokument i fikcija. Sjećanje je predstavljeno i kao neizbježnost i kao misija a jezik kao mogući način da se sačuvamo od zla: ‘Trebalo bi izmisliti neki novi jezik, čist, neokaljan, koji bi imao jasnoću, dubinu, snagu, koji bi bio sposoban da izrazi prava osjećanja. Takav jezik, precizan i snažan, predstavljao bi najjaču odbranu od zla.’

Roman Filipa Davida je umjetnički dosljedan, precizno osmišljenj i superiorno napisan roman egzistencijalne jeze, roman o čovjeku protiv koga djeluju nemjerljive sile smještene u sferi nejezika, roman koji upečatljivo preispituje smrt, zlo i sudbinu al ii pamćenje kao silu koja sve nadilazi.”

Portal Analitika