Zanimljivosti

Lansiranje rakete „SpaceX“ odgođeno u zadnji čas

Lansiranje rakete „Space Exploration Technologies Falcon 9“ (SpaceX) ka Međunarodnoj svemirskoj stanici odgođeno je u posljednji tren zbog mogućeg tehničkog kvara na motoru, saopštila je NASA.
Lansiranje rakete „SpaceX“ odgođeno u zadnji čas
Portal AnalitikaIzvor

- Raketa koja za ISS prevozi teretni brod „Dragon“, trebala je da poleti iz Kejp Kanaverala, na Floridi, rano ujutro po lokalnom vremenu, ali je samo dva minuta prije lansiranja komjuter pokrenuo automatski prekid operacije - kazao je Džordž Diler iz NASA-e.

Kako prenosi T portal, sljedeća prilika za laniranje biće u petak ujutro. Nakon lansiranja, raketa „Falcon 9“ bi trebalo da se odvoji od kapsule „Dragon“, i pokuša spuštanje bez presedana na plutajuću platformu u vodama Atlantskog okeana, kod istočne obale Floride, na 320 kilometara od Džeksonvila.

Prilikom sljedećeg lansiranja rakete na ISS, kapsula „Dragon“ trebalo bi da dostavi dvije i po tone opreme i zaliha za šestoročlanu posadu, kao i za neke eksperimente, poput rasta kristala ili kvarenja mlijeka u odsutnosti gravitacije.

Nakon što je svoju flotu 2011. godine „poslala u penziju“, NASA se za prevoz astronauta i opreme na ISS oslanjala na ruski „Sojuz“.

Portal Analitika