Zanimljivosti

Kako izgleda život na -50?

Mjesto gde se mrzne svaki mišić i ledi svaka kost. U pitanju je, naravno, Rusija i selo Ojmjakon, gde prosječna dnevna temperatura tokom januara iznosi nevjerovatnih -50 stepeni Celzijusa!
Kako izgleda život na -50?
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Ojmjakon je i zvanično najhladnije naseljeno mjesto na planeti, a najniža ikad zabilježena temperatura iznosila je -71 stepen Celzijusa, što je ujedno i rekord sjeverne hemisfere.
U selu koje je tridesetih godina prošlog vijeka bilo usputno stajalište nomada i irvasa danas živi oko 500 mještana. Njima se život vrti oko toga da pregrme najhladnije mjesece. U većini domova za grijanje se i dalje koriste ugalj i drva, a stanovnici uživaju svega nekoliko modernih pogodnosti. Kako u ovakvim uslovima ništa ne uspijeva od usjeva, mještani se hrane mesom irvasa i konja, a jedina prodavnica u mestu obezbeđuje osnovne životne potrepštine. Ljudi uglavnom gaje irvase, lovci su ili se bave ribolovom pod ledom. Kada se dogodi da nestane struje zbog izostanka isporuke uglja, cio grad se gasi na nekoliko sati.
- Živimo kao i svi drugi ljudi, ali okom stalno pratimo dokle se spustila živa u termometru - pričaju meštani.
Djeca redovno idu u školu, a ona se zatvara tek kada temperatura padne ispod -52 stepena. Svakodnevni problemi uključuju smrzavanje naočara, mastila, baterija... Mještani ponekad danima ne gase svoje motore iz straha da neće moći ponovo da pokrenu automobile.

Problem predstavlja i kada nečija smrt. Sahrana ponekad traje i po cijela tri dana.

Zemlja prvo mora da se odmrzne kako bi se raka iskopala, a vreo ugalj zatim se stavlja sa strane i pravi rupu u zemlji. Cio proces ponavlja se nekoliko puta dok se ne iskopa dovoljno duboka rupa kako bi se spustio kovčeg.
Selo je pokriveno mrežom za mobilne telefone, ali zbog niskih temperatura uređaji ne mogu da se upale. Zbog hladnoće, Ojmjakon je postao i prava turistička atrakcija pa ga pojedine turističke agencije stavljaju u svoju ponudu. U blizini je i grad Jakutsk, glavni grad regije, gdje su zabilježene najniže temperature u odnosu na sve druge gradove sveta. I pored toga, grad ima dva aerodroma, univerzitet, škole, pozorišta i muzeje.

 

(Blic.rs)

Portal Analitika