Region

Četiri kandidata za predsjednika Hrvatske

U trci za predsjednika Hrvatske ove godine učestvuju četiri kandidata, među kojima je i aktuelni šef države Ivo Josipović.
Četiri kandidata za predsjednika Hrvatske
Portal AnalitikaIzvor

Državna izborna komisija (DIP) potvrdila je četiri kandidata za predsjedničke izbore 28. decembra, među kojima aktuelnog predsjednika Iva Josipovića ispred vladajuće koalicije lijevog centra i Kolindu Grabar Kitarović iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Kandidati su još i bivši funkcioner HDZ Milan Kujundžić i kandidat organizacije Živi zid, koja sprječava nasilne deložacije, Ivan Vilibor Sinčić.

Kandidovala su se još trojica kandidata, ali oni nisu prikupili potrebnih 10.000 potpisa podrške. Uoči isticanja roka za predaju potpisa, od kandidature su odustala još dva kandidata.

Zvanična kampanja počinje u ponoć, a trajaće do izborne tišine, 26. decembra.

Manje kandidata u trci za predsjednika bilo je samo 1997. godine, kada ih je bilo troje.

Na posljednjim predsjedničkim izborima bilo je 12 kandidata, a aktuelni predsjednik Ivo Josipović je kao kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) pobijedio u drugom krugu nezavisnog kandidata Milana Bandića, bivšeg SDP-ovca.

Izbori su zakazani za 28. decembar ove godine, a drugi krug izbora, ako do njega dođe, biće 11. januara 2015.

Josipović i Grabar Kitarović su najozbiljniji kandidati za predsjednika Hrvatske. Prema svim istraživanjima javnog mnenja, izgledan je drugi izborni krug u kojem Josipović ima značajnu prednost za novi petogodišnji mandat.

Posljednje istraživanje pokazuje da bi Josipović u prvom krugu osvojio 42,3 odsto glasova, Grabar Kitarović 28,3 odsto, a Milan Kujundžić 11,2 odsto.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika