Region

USKOK objavio za što se sve tereti Bandić

2010bandic
N
akon hapšenja gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i njegovih saradnika te ispitivanja uhapšenih, USKOK je objavio za što ih se sve sumnjiči.

USKOK objavio za što se sve tereti Bandić
Portal AnalitikaIzvor

PNUSKOK-a je donio rješenje o provođenju istrage protiv 16 hrvatskih državljana i dva trgovačka društva zbog osnovane sumnje na počinjenje krivičnih djela, zlouporaba položaja i ovlašćenja, utaje poreza ili carine, trgovanja utijecajem, podsticanja na zlouporabu položaja i podsicanja na trgovanje utjecajem.

Zarada na štetu Grada Zagreba: Postoji osnovana sumnja da su, od oktobra 2013. do maja 2014. godine, u Zagrebu, Milan Bandić, Slobodan Ljubičić, predsjednik Uprave trgovačkog društva Zagrebački holding d.o.o kojeg je jedini osnivač Grad Zagreb, Željko Horvat, posebni savjetnik gradonačelnika i glavni koordinator za otpad Grada Zagreba, po dogovoru i na traženje Petra Pripuza, predsjednika Uprave trgovačkih društava C.I.O.S. d.o.o. i CE-ZA-R d.o.o., u namjeri da društvima članicama C.I.O.S. grupe pribave znatnu nepripadnu materijalnu dobit na štetu Grada Zagreba, autoritetom svoga položaja nalagali preduzimanje radnji radi dodjele poslova na zbrinjavanju otpada po po postupku bez provedbe propisanog postupka javnog natječaja za korist članica C.I.O.S. grupe, iako je postojala mogućnost zbrinjavanja istog na drugi način, navodi se u rješenju za sprovođenje istrage.

Takođe se navodi da  postoji osnovana sumnja da su, od mart 2006. do 19. januara 2012., u Zagrebu, u cilju pribavljanja znatne materijalne dobiti društvu Bramgrad projekt d.o.o. Zagreba, na štetu Grada Zagreba, skladno dogovoru gradonačelnika Zagreba i Branka Mihaljevića, direktora trgovačkog društva Bramgrad projekt d.o.o. Zagreb, da se prilikom zamjene zemljišta u vlasništvu trgovačkog društva Bramgrad projekt d.o.o. na lokaciji Pešćenica, sa zemljištem u vlasništvu Grada Zagreba na lokaciji Trnje, namjesti posao društvu Bramgrad projekt d.o.o. i to primjenom nepropisnog obračuna vrijednosti zemljišta te neosnovanim priznavanjem navodnih troškova društva Bramgrad projekt d.o.o. na lokaciji Leprovečka – Ivekovićeva i troškova koji će navodno nastati zbog preseljenja na lokaciju u Trnju, poduzimane nezakonite radnje u Gradu Zagrebu u cilju realizacije opisanog dogovora.

Predsjednički račun aktivan i nakon izborne kampanje: Ujedno postoji osnovana sumnja da je Bandić, kao predsjednički kandidat na izborima za predsjednika Republike Hrvatske održanim krajem 2009. i početkom 2010. godine, u svrhu finansiranja izborne kampanje na svoje ime otvorio žiro račun na koji je primao donacije do dana održavanja izbora 10. januar 2010., nakon čega je Državnom izbornom povjerenštvu Republike Hrvatske podnio završno izvještaj o visini i izvoru sredstava korištenih za finansiranje izborne kampanje, u kojem je prijavio primitak od 8.618.965,41 kuna te utrošak 15.278.984,26 kuna.

Međutim, nakon toga je u vremenu do juna 2012. godine nastavio primati uplate fizičkih i pravnih osoba na isti žiro račun, i to u iznosu većem od 24 miliona kuna, tako da je ukupno na njegov žiro račun uplaćen iznos veći od 32 miliona kuna. Uplate primljene nakon održavanja izbora se, skladno odredbama Zakona o porezu na dohodak, smatraju drugim dohotkom za koji je bio u obvezi podnijeti prijavu poreza na dohodak nadležnom poreznom tijelu, a što nije učinio do danas. Na taj je način izbjegao plaćanje ukupnog iznosa od 5.742.601,17 kuna, čime je na ime neobračunatih i neplaćenih poreza Državni proračun Republike Hrvatske oštetio za 4.866.611,16 kuna, a na ime neobračunatog i neplaćenog prireza proračun Grada Zagreba oštetio za 875.990,01 kuna.

Zapošljavao prijateljice svojih saradnika: Takođe postoji osnovana sumnja na počinjenje više krivičnih djela zlouporaba položaja i trgovanja uticajem i to prilikom zapošljavanja više osoba u Gradu Zagrebu i u trgovačkom društvu Zagrebački holding d.o.o., osnivač kojega je Grad Zagreb, kao i prilikom korištenja službenih vozila Grada Zagreba.

Postoji osnovana sumnja da je Milan Bandić počinio pet kaznenih djela trgovanja uticajem na način da je u dva navrata nezakonito postupio prilikom zapošljavanja u Gradu Zagrebu tražeći od Vidoja Buluma, pročelnika Stručne službe gradonačelnika Grada Zagreba, a u tri navrata od Mira Lace, pročelnika Ureda gradonačelnika, koji su sukladno traženju Bandića poduzimali radnje iz svojeg službenog djelokruga vezano za zapošljavanje u tijelima Grada Zagreba ili mijenjanje radnog mjesta na bolje plaćena radna mjesta u tijelima Grada Zagreba za korist osoba bliskih Bandiću, iako osobe za to nisu zadovoljavale postojeće uslove.

Privatno korištenje službenih automobila: Takođe postoji osnovana sumnja da je Milan Bandić, u sedam navrata, koristio svoj službeni i društveni položaj i utecaj kako bi uticao na Miru Lacu u vezi s radnjama iz njihovog službenog djelokruga, vezano za korištenje službenih automobila Grada Zagreba u privatne svrhe, kao i za korist osoba koje nemaju pravo na korištenje istih vozila, a što je skladno njegovim traženjima Laco prihvaćao te koristeći svoj položaj i ovlašćenja preduzimao službene radnje u svrhu ispunjenja takvog nedozvoljenog cilja, pri čemu su obojica bili svjesni da se na navedena putovanja ide u nedozvoljene, odnosno privatne a ne u poslovne svrhe. U jednom su navratu Bandić i Laco, radnje u vezi nezakonitog korištenja službenog automobila Grada Zagreba preduzimali na traženje Zdenka Antunovića.

Takođe se osnovano sumnja i da su dvije pravne osobe pribavljanjem imovinske koristi počinile krivično djelo zlouporabe položaja i ovlašćenja.

 

Dnevnik.hr

Portal Analitika