In firme

Dvije decenije od pojave modela koji je promijenio Škodu

1710skoda
P
rva škoda Felicia sišla je sa proizvodnih traka fabrike Mlada Boleslav 17. oktobra 1994, čime je započela moderna era češkog proizvođača.

Dvije decenije od pojave modela koji je promijenio Škodu
Portal AnalitikaIzvor

Felicia označila prekretnicu u razvoju Škode, s obzirom da je to prvi model koji je predstavljen nakon što je ta fabrika uspostavila partnerstvo sa Volkswagenom, 1991. godine. Nakon nje, uslijedili su i drugi modeli, prije svega Octavia, koji su potpuno preoblikovali imidž češke komanije.

Tri godine pošto se udružila sa Volkswagenom, Škoda je lansirala Feliciju, kao nasljednika već zastarelog modela Favorit. Uticaj Volkswagena bio je primjetan kako u dizajnu spoljašnjosti i unutrašnjosti automobila, tako i u mehaničkim unapređenjima.

Nakon hečbeka, predstavljene su karavan i pik-ap verzije.

Prva Škoda Felicia imala je benzinski motor sa 1.289 ccm, u dvije varijante, sa 54 ks (40 kW) i 68 ks (50 kW).

Izbor motora proširen je 1995. godine 1.6 litarskim benzincem sa 75 ks (55 kW) i 1.9 litarskim dizelašem koji je proizvodio 64 ks (47 kW).

Iste godine predstavljena je i karavan verzija, Felicia Combi, kao praktičan model sa većim prtljažnikom.

Restilizacija je uslijedila 1998, kada je Felicija pretrpjela određene izmjene u dizajnu, dobivši novu, veću masku hladnjaka, koja je prethodno predstavljena na modelu Octavia 1996. godine.

Proizvodnja škode Felicije okončana je 2001, nakon što je iz pogona kompanije izašlo 1.401.489 automobila, i pošto se na tržištu već pojavio njen nasljednik - Fabia.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika