Region

Hrvatska: Otvara se prva banka rakije

rakkijaoko1310
P
očetkom maja sledeće godine biće otvorena prva hrvatska banka rakije. Projekat je osmišljen u Udruženju proizvođača rakije od voća (UPRIV), koje već nekoliko godina proizvodi rakiju na tradicionalan način.

Hrvatska: Otvara se prva banka rakije
Portal AnalitikaIzvor

Banka će biti otvorena u podrumu ispod “Kneževe kušaonice”, simpatične ''tvrđave'' na ulazu u Kneževe Vinograde iz pravca Osjeka.

Iva Arači, iz marketing tima Kneževe kušaonice, naglašava da su na tu ideju došli zbog insistiranja kupaca. Mnogi od njih su željeli da kupe neku od rakija, ali da im osoblje sačuva flašu do određenog roka.

"Pošto rakija ne može biti na policama, odlučili smo da napravimo svojevrsnu banku. U podrumu će biti različitih pregrada, za litar, dva, pet ili više i svako će dobiti svoj ključ i biti upisan u registar. Svi kupci i 'klijenti banke' mogu biti sigurni u takav način arhiviranja, budući da će uslovi u banci biti idealni, u zapečaćenim staklenim bocama, uz stabilnu temperaturu i tamu”, kaže Arači.

Ranije se mislilo da je rakiju najbolje čuvati u drvenim bačvama, ali osim što gubici nisu zanemarljivi, rakija može izgubiti na kvalitetu i poprimiti aromu drveta od kojega je bačva izrađena, objašnjava Arači.

Upravo je kvalitet ono na čemu ovo udruženje insistira. Sve njihove rakije spadaju u prepečenice i na tržište izlaze tek nakon dvije godine čuvanja.

 

foto: forum-srbija.com

Portal Analitika