In firme

Deset inovacija koje su promijenile online svijet

0510internet
I
ako je internet nastao još šezdesetih godina, dosegnuo je svoj puni potencijal tek tokom posljednje dvije decenije.

Deset inovacija koje su promijenile online svijet
Portal AnalitikaIzvor

Od neorganizovane kolekcije specijalističkih akademskih stranica prerastao je u globalni fenomen putem kojeg možemo pristupiti moru različitih informacija, prenosi M:blog.

Veliku ulogu u razvoju interneta imao je gigant među pretraživačima Google, koji je napravio kategorizaciju sadržaja i znatno olakšao pristup informacijama. Krajnji rezultat bio je niz promjena kroz koje je internet prošao, pogotovo tokom devedesetih godina, koje su učinile internet privlačnijim i pristupačnijim za svakoga.

Koje su to najznačajnije promjene na World Wide Web-u i kako su one uticale na poslovne ljude, potrošače i privatne korisnike širom svijeta? Narednih 10 inovacija zauvijek je promjenilo online svijet:

1. E-Commerce

E-Commerce revolucionalizovao je način na koji potrošači kupuju, ocjenjuju i prodaju proizvode. Uprkos sve većoj zabrinutosti oko cyber krađa i činjenice da onlajn lopovi mogu hakovati vaš kompjuter dok kupujete na internetu, godišnja zarada u ovom sektoru ne opada i dosegnula je zaradu od 370 miljardi dolara u 2013.godini. Uticaj E-commerca ne ogleda se samo u novčanoj vrijednosti, već i u činjenici da je na taj način omogućeno potrošačima da kupe praktički sve iz udobnosti svoga doma.

2. Lokalno pretraživanje i marketing u realnom vremenu (real-time marketing)

Iako online marketing svakako nije novi koncept, činjenica da on stalno prolazi kroz promjene znači da kompanije moraju biti spremne da naprave reviziju svoje strategije. Jedno od najznačajnijih dešavanja u zadnje vrijeme je popularizacija lokalnog pretraživanja i real-time marketinga, koji podstiču brendove da ciljaju na lokalne klijente kroz niz promocija koje se pojavljuju u digitalnim medijima i na mobilnim uređajima. Ovo nije koristilo samo potrošačima, već je također omogućilo kompanijama da razviju bazu lojalnih i motivisanih klijenata.

3. Organski Online Marketing Trendovi

Google-ov najnoviji “Panda” update posljednji je u dugom nizu promjena algoritma dizajniranih da stvaraju organske online marketing trendove. Iako je to rezultiralo tim da su neki poslovi i komercijalne web stranice bili kažnjeni za korištenje navodne ‘black hat’ SEO tehnike, doprinijeli su poboljšanju kvalitete i relevantnosti sadržaja koji se mogu naći na određenim web stranicama.

4. Društvene mreže i profesionalni networking

Iako je dobro poznato da je pojava društvenih mreža znatno olakšala komunikaciju na daljinu, one su tek nedavno dobile značajnu ulogu i u profesionalnom umrežavanju. Ovo ne bi trebalo biti iznenađujuće, posebno kada se uzme u obzir globalna rasprostranjenost društvenih mreža i njihov potencijal kao sredstva za angažovanje korisnika. Kompanije su sada u mogućnosti da strateški plasiraju svoje robne marke i ponude kroz socijalne mreže poput LinkedIn-a, Twitter-a i Facebook-a i imaju priliku da prošire svoju bazu klijenata i povećaju profitabilnost na globalnom nivou.

5. Crowdfunding

Istorijski gledano, finansiranje poslovnog poduhvata bilo je jedan od najtežih aspekata pretvaranja kreativne vizije u realnost. Iako je ovo i dalje izazov za većinu vlasnika malih poslova, ekonomska kriza otvorila je mogućnosti za niz fleksibilnih opcija finansiranja. Tehnologija je također bila ključni pokretač ove evolucije, sa crowdfunding-om kao ključnim primjerom.

6. Online Dating- upoznavanje partnera preko interneta

Promjena prirode interneta nije uticala samo na svijet trgovina i poslovanja, već je imala uticaja i na naše slobodne vrijeme i način na koji se zabavljamo. Dobar primjer je upoznavanje životnog partnera koje se sada može uraditi putem mnogobrojnih web stranica specijalizovanih za to. Ove stranice omogućavaju zauzetim profesionalcima da pronađu ljubav i predstavljaju sredstvo putem kojeg potencijalni budući partneri stupaju u kontakt i bolje upoznavaju jedni druge. Upoznavanje preko interneta postalo je veoma popularno i pretvorilo se u samostalnu industriju koja donosi zaradu od nekoliko milijardi dolara godišnje.

7. Skype i komunikacija u stvarnom vremenu

Komuniciranje na velike daljine nekada je bilo pravi poduhvat, bilo da su ljudi slali jedni drugima pisma ili plaćali skupe telefonske pozive. U skladu sa modernim vremenom u kojem živimo, nastala je velika potreba za olakšavanjem ovakvog vida komunikacije i tako je nastao Skype. Kada se pojavio, predstavljao je pravu revoluciju u komunikaciji i slanju instant poruka, a troškovi telefonskih računa nisu nikada bili manji. Skype je omogućio instantne internacionalne pozive u sve dijelove zemaljske kugle i olakšao održavanje kontakta sa prijateljima i porodicom koji žive u inostranstvu.

8. Metode elektronskog plaćanja

Iako su kreditne i debitne kartice u upotrebi već duži period vremena, one predstavljaju jedan od najvažnijih trendova u online i elektronskom plaćanju. Gotovina na ovaj način više nije jedina valuta pomoću koje se mogu kupovati proizvodi, a nove mogućnosti plaćanja značajno su doprinijele razvoju mnogih novih poslovnih mogućnosti. Rastuće mogućnosti mobilne tehnologije znače da savremeni kupci mogu obavljati kupovinu putem svojih pametnih telefona i ne moraju više sa sobom nositi novčanike sa gotovinom.

9. Online trgovina i investicije

Brzi i često okrutni svijet finansijskog poslovanja dugo vremena se zasnivao na komunikacijskim sposobnostima brokera. Nastanak online trgovine i investicija ovo je promjenio tako da finansijski ulagači sada mogu obavljati transakcije putem sofverskih programa i iz udaljenih kancelarija. Ovo je učinilo proces obavljanja transakcija u realnom vremenu lakšim nego ikad. Novi trgovački koncepti kao što je HFT (visoka frekvencija trgovanja) omogućili su pravu revoluciju World Wide Web-a.

10. Online igrice

Online igrice postale se veliki rival video igrama i otvorile su čitavo novo, do tada neiskorišteno tržište. Ovome svjedoči činjenica da žene predstavljaju 47 odsto ukupnog broja gejmera u Americi, a druge statistike pokazuju kako online igrice predstavljaju izuzetno važan faktor života prosječne moderne porodice.

izvor: nezavisne.com

Portal Analitika