Literatura

NOVA KNJIGA: "Patrijarhova jesen" G. G. Markesa

0310patrijarhova
R
emek-djelo karakterističnog stila - „Patrijarhova jesen“ Gabrijela Garsije Markesa, nedavno je objavila podgorička izdavačka kuća Nova knjiga.

NOVA KNJIGA: "Patrijarhova jesen" G. G. Markesa
Portal AnalitikaIzvor

- Novo izdanje izdavačke kuće Nova knjiga, Markesovo remek-djelo „Patrijarhova jesen“, je neka vrsta biografije latinoameričkog diktatora koji se bliži kraju života. Ovo je priča o umirućem tiraninu ili, kako je sam autor jednom prilikom napisao, „poema o usamljenosti moćnika“, u kojoj se na čudnovat način prepleću nasilje i korupcija, vjera, okrutnost i ljubav. Roman obiluje prepoznatljivom Markesovom fantazijom, a smatra se da ga je upravo ovo ostvarenje učinilo najpopularnijim piscem magijskog realizma. Djelo koje ga je, kako je Markes naveo, koštalo najviše truda i ogrmonih napora – navode iz podgoričke izdavačke kuće.

0310patrijarhova1Naime, ovim romanom Markes je nastojao da potvrdi stečenu slavu koju mu je donio roman „Sto godina samoće“. Pisao ga je pomno birajući svaku riječ, odustajući od uobičajenih jezičkih pravila, smatrajući da će tako na najbolji način napraviti magijsku mješavinu prošlog i sadašnjeg, opšteg i pojedinačnog, istinitog i mitskog, vječnog i trenutnog. Tako je nastalo čuvenih samo stotinu rečenica o mitskom i čudovišnom diktatoru zemlje bez imena, koje se protežu na približno tri stotine strana. U ovom, kako kažu, njegovom najboljem romanu, Markes je otkrio da ga je oduvijek opsjedala glad za bezmjernom moći i poručio da je ona pokušaj da se utoli bezmjerna glad za ljubavlju.

Gabrijel Garsija Markes dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1982. godine. Markes se smatra najznačajnijim piscem magičnog realizma, žanra u kome se prepliću mitovi i magija sa realnošću svakodnevne egzistencije. „Sto godina samoće“, „Pukovniku nema ko da piše“, „O ljubavi i drugim demonima“, „Ljubav u doba kolere“, „Oči plavog psa“, „Hronika najavljene smrti“, djela su ovog kolumbijskog nobelovca koja se mogu naći u izdanju izdavačke kuće Nova knjiga.

 

 

Portal Analitika