Region

Potraga za MH370: Otkrivene tajne indijskog okeana

2809boeingjacc
O
staci vulkana, visokih stijena i dubokih brazdi otkriveni su na morskom dnu južnog dijela Indijskog okeana, tokom kartiranja podvodnog terena u sklopu potrage za nestalim zrakoplovom Malaysia Airlinesa na letu MH370.

Potraga za MH370: Otkrivene tajne indijskog okeana
Portal AnalitikaIzvor


Područje za koje se vjeruje da su na njemu ostaci nestalog Boeinga na letu MH370, uveliko je neistraženo, a spasilačke i naučne službe provode temeljito kartiranje morskog dna prije nego li dolje pošalju sondu koja će tragati za nestalim avionom.



"Nedavno dobijeni rezultati visoke rezolucije otkrili su prvi put neke od zanimljivosti na dnu tog dijela Indijskog okeana. Istraživanje je otkrilo i preciznije karakteristike morskog dna, koje prijašnji satelitski podaci niske rezolucije nisu pokazivali", stoji u saopštenju Australijskog biroa za sigurnost u saobraćaju, koje predvodi operaciju potrage za nestalim avionom.



Iz Biroa ističu da će novi podaci umnogome pomoći u navigaciji tokom podvodne potrage za Boeingom 777, koja treba da počne u oktobru.



Australija se zarekla da će učiniti sve što može kako bi pronašla konačno počivalište MH370, koji je prevozio 139 putnika i članova posade.

dnevnik.hr

Portal Analitika