Region

Hrvatska: Još jedna čistačica učestvovala u operaciji pacijenta

1009operacije
Č
istačica Lidija Mraz koja je u bolnici Bjelovar prije dva mjeseca asistirala pri operativnom zahvatu amputacije noge danas će progovoriti o cijelom slučaju ali i posljedicama te telefonskim prijetnjama.

Hrvatska: Još jedna čistačica učestvovala u operaciji pacijenta
Portal AnalitikaIzvor

Slučaj čistačice koji je odjeknuo u hrvatskoj javnosti, nakon što je na vidjelo izašlo kako je ona asistirala prilikom bolničkog zahvata, dobiće nastavak. Lidija Mraz danas će se obratiti novinarima. Kaže: progovoriće o okolnostima cijelog slučaja ali i posljedicama.

I druga čistačice sudjeluju u operacijama: Podnijela je krivičnu prijavu protiv osobe koja joj je telefonski prijetila smrću, a uz Mraz na konferenciji će biti i stalna sudska vještakinja, Hrvatskog zavoda za medicinu rada Marija Zavalić koja će fotografijama dokazati kako slučaj Mraz nije izdvojen, već je riječ o ustaljenoj praksi.

Naime, kako stoji u pozivu kojega je medijima poslao advokat Gredelj, na konferenciji će biti prikazana fotografija snimljena tokom obavljanja operacijskog zahvata nevezanog uz ovaj slučaj a na kojoj je jasno vidljivo da u operativnom zahvatu sudjeluje i čistačica iz čega se može zaključiti da slučaj Lidije Mraz nije izolovan incident već da je ovdje riječ o ustaljenoj praksi čija je zakonitost krajnje upitna.

"Držala sam nogu pacijenta, kada je doktor počeo da je siječe": "Od samog ulaska u operacionu salu, gdje nikada nijesam ušla tokom operacije, bilo mi je teško. Kad je doktor počeo da reže nogu pacijenta koju sam ja držala, srušila sam se na pod. Bila sam na odjeljenju ortopedije kao zamjena jer inače radim na odjeljenju hiruške urologije i za 27 godina koliko radim nisam doživjela da me ntko pozove u salu tokom operacije, a kamoli da pridržavam dijelove tijela pacijenata.", ispričala je nedavno za Glas Slavonije Lidija Mraz.

Upravnik bolnice: Nije bila za vrijeme operacije, već prije operacije: Upravnik bolnice Stjepan Grabovac poručio je kako bolnica ne bježi od odgovornosti, te tvrdi kako čistačica nije ni bila u sali za vrijeme operacije.

"Tokom prijeoperacijske pripreme pacijenta, čistačica je zamoljena da pridrži nogu bolesnika kojem je trebao biti učinjen operacijski zahvat koji zahtjeva posebnu pripremu, noga se drži prije operacije, a kad operacija počne, noga se spušta i više niko ne drži nogu.", rekao je Grabovac. Reagovao je i resorni ministar Siniša Varga koji je poručio:

"Čistačica nema šta da radi u medicinskom timu. Oni su sastavni dio procesa isključivo čišćenja. Poslali smo zdravstvenu inspekciju da utvrdi činjenice na licu mjesta", poručio je Varga.

Index.hr

Portal Analitika