Literatura

NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Ana i Velimir dobitnici knjiga

0109novaknjiga
P
ortal Analitika i izdavačka kuća Nova knjiga sa Gradskom knjižarom, nagradile su danas Anu Marković I Velimira Vujovića sa po jednim naslovom podgoričkog izdavača.

NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Ana i Velimir dobitnici knjiga
Portal AnalitikaIzvor

Ana je dobitnik knjige " Lovac na zmajeve", dok će Velimir u svoj biblioteci imati naslov " Papa Jovana".

Nova knjiga je izdavačko preduzeće osnovano prije desetak godina u Podgorici, a do danas je objavila više stotina izdanja u deset različitih biblioteka i postala najveći distributer i izdavač knjiga u Crnoj Gori. U sklopu Nove knjige posluje lanac Gradskih knjižara, koje su ujedno najsnadbjevenije u Crnoj Gori, sa više od 30.000 naslova, kako domaćih izdavača, tako i izdavača iz regiona i šire. Knjižare se nalaze u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Igalu i Tivtu, a najveća se nalazi na Trgu Republike u Podgorici.

Haled Hoseini: Lovac na zmajeve

0109lovacnazmajeve„Lovac na zmajeve“ je dirljiva priča o dalekoj kulturi Avganistana i sazrijevanju dva dječaka u posljednjim mirnim danima, danima prije upada ruske vojske.

Amir i Hasan su dva nerazdvojna prijatelja koja veže strast prema pravljenju zmajeva, a razdvaja klasna razlika. Amiru je Hasan bio drag, ali bio mu je i kamen spoticanja u odnosu sa njegovim ocem. Baba je bio naklonjen Hasanu i uvijek ga je pominjao kao primjer idealnog dječaka. Posljednji odigrani turnir - i izdaja Amira - donio je razdor među njima i životi su im krenuli različitim putevima.

Mnogo godina kasnije, kao odrastao čovjek u Americi, Amir shvata da nema mira i da ga događaj iz djetinjstva proganja i pokušava da pronađe iskupljenje. Upoznajući Hasanovog sina, pokušava da zauzme Hasanovo mjesto i popravi grešku iz djetinjstva.

Dona Vulfolk Kros: Papa Jovana

Istinita priča o najčuvanijoj tajni Vatikana.

0109papajovanaRoman o hrabroj Jovani, koja je živjela u ranom srednjem vijeku, najmračnijem dobu u istoriji čovječanstva, o kome se malo zna i piše. O ženi koja se od ranog djetinjstva bori protiv uskogrudosti sopstvene porodice, predrasuda okoline i surovosti društvenih zakona. Koja odbacuje i mijenja usud zadate sudbine, ograničene običajima i voljom muškaraca.

Jovanina borba dostiže vrhunac nakon ubistva njenog brata. Ona se prerušava u muškarca i odlazi u manastir Fulda gdje se izdvaja kao veliki naučnik i iscjelitelj.

Na kraju je, mada to nije bio dio njenog cilja, postala papa ustoličen u Rimu imajući veću moć od bilo koje žene prije i poslije nje. Ali takva moć uvijek ima svoju cijenu…

Portal Analitika