Region

Jutarnji list: Berlin Srbiji daje ulogu lidera

jutarnji
N
iko od hrvatskih predstavnika u Evropskom parlamentu ne želi da sjedi u odboru koji će pregovarati sa Srbijom oko ulaska u EU, piše Jutarnji list.

Jutarnji list: Berlin Srbiji daje ulogu lidera
Portal AnalitikaIzvor

Evropa je prepoznala taj stav i polako se sve više okreće prema Srbiji kao ključnoj za dalje rasprave oko budućnosti Balkana, piše zagrebački Jutarnji list.

U tekstu povodom konferencije o Zapadnom Balkanu, održane u četvrtak na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel, Jutanji navodi da se pokazalo da niko od zastupnika EP iz Hrvatske ne želi da sjedi u odboru koji će pregovarati sa Srbijom oko ulaska u EU.

"Iako čine gotovo polovinu odbora za BiH, na čuđenje evropskih kolega, naši zastupnici aktivno izbjegavaju išta imati sa Srbijom.

Evropa je prepoznala taj stav i polako se sve više okreće prema Srbiji kao ključu za daljnje rasprave oko budućnosti Balkana", piše hrvatski list.

Samit o Zapadnom Balkanu u Berlinu, zvaničnici EU vide kao moguću prekretnicu za budući proces proširenja Evropske unije prema tim državama, navodi list i ukazuje da, kako je Njemačka do sada bila među najvećim skepticima nastavka proširenja, sama činjenica da sada upravo Berlin daje jemstvo da će se taj proces nastaviti, u Briselu se vidi kao "snažna poruka u pravo vrijeme".

Sada, kada najvažnija političarka Evrope Angela Merkel okuplja u Berlinu lidere regije, i daje im jemstva da će jednog dana njihove države biti u EU ako ispune uslove koji se od njih traži, i ostatak Evrope pozitivnije će i s manje oklijevanja gledati prema toj regiji, ocjenjuje list.

Za lidere regiona, piše Jutarnji, sastanak u Berlinu bila je prilika za samopromociju, ali svakako i za predstavljanje projekata za koje mogu dobiti dio sredstava iz raznih evropskih izvora, ali i privući privatni kapital kao investiciju.

U EU kažu da je dobro što su se gotovo sve delegacije iz regiona zalagale za zajedničke projekte. "To je bitno jer to znači da su shvatili kako tako lakše mogu doći do sredstva iz EU fondova, koji slijede i političke ciljeve", kaže jedan EU diplomata, koji je učestvovao na tom skupu, prenosi Jutarnji list.

List navodi da se Srbija zalagala za projekte modernizacije pruge Beograd - Bar, za gradnju autoputa od Niša do Prištine i za prugu Beograd - Sarajevo.

 

Portal Analitika