In firme

Stvari koje definitivno niste znali o Koka koli

kokakola2808
K
oka kola je najpoznatije piće, a iza riječi OK i druga najpoznatija riječ na svijetu. Izumio ju je 1886. godine farmaceut dr. John Pemberton, a njen recept je jedna od najvećih svjetskih čuvanih tajni. Postoji čak i urbana legenda da dva jedina živa stručnjaka koji znaju recept - nikada ne putuju istim avionom.

Stvari koje definitivno niste znali o Koka koli
Portal AnalitikaIzvor

Koka kola je jedan od najpoznatijih svjetskih brendova, a u svojoj dugoj istoriji krije mnoge činjenice koje vjerovatno niste znali. Pogledajte neke od njih prema izboru Business Insidera

Samo dvije zemlje na svijetu ne prodaju Koka kolu. To su, naravno, Kuba i Sjeverna Koreja.

Dok će limenka Koka kole potonuti u vodi, limenka dijet Kole će plutati.

Nekad je sadržala kokain

Kada je nastala 1885. godine, ime je dobila zbog svoja dva sastojka: orašastih plodova (kola) i lišća koke (coce). Tako je bilo neizbježno da Koka kola sadrži mali udio kokaina, koji je iz pića ipak potpuno izbačen 1929. godine.

Logo prepoznaje 94 odsto svjetske populacije

Koka Kola drugi je najpoznatiji izraz na svijetu. Samo je OK ispred njega.

Više od 10.000 bočica svake sekunde

Svake sekunde na svijetu se popije 10.450 bočica nekog bezalkoholnog pića iz Koka Kola kompanije. Uključujući dijet Kolu, Fantu i Sprajte.

Djeda mraz - zaštitni znak

Jedan od glavnih zaštitnih znakova Kole je simpatični starac s bradom koji nosi poklone. Prvi put u kampanjama Koka Kole pojavio se 1931. godine.

Koka Kola na Facebooku

Službena Facebook stranica trenutno ima više od 87 milona fanova i u stalnom je rastu.

Martin Luter King pozvao je na bojkot Koka kole

Dan prije smrti, Martin Luter King Jr. pozvao je građanstvo da ne kupuju Koka kolu u Memfisu, jer su crni radnici bili mnogo manje plaćeni nego bijelci na plantažama Koka kole.

Kola kao lijek

1985. godine Koka kola bila je prodavana kao lijek za koji se smatralo da liječi glavobolje, impotenciju i ostale tegobe.

Put u svemir

Iste je godine Koka kola postala je prvo bezalkoholno piće koje se našlo u svemiru.

 

Dnevnik.hr

Portal Analitika