Region

Dva odsto uranijuma u bombi sravnilo Hirošimu

2108Malisa
N
uklearna bomba bačena na Hirošimu 6. avgusta 1945. godine, sravnila je sve u radijusu od preko tri kilometra od mjesta eksplozije i ubila 80.000 ljudi. Bio je to nevjerovatan i dotad neviđen nivo razaranja, a izazvalo ga je nešto manje od dva odsto uranijuma u bombi.

Dva odsto uranijuma u bombi sravnilo Hirošimu
Portal AnalitikaIzvor


Američki novinar i pisac Erik Šloser, autor knjige Command and Control: Nuclear Weapons, the Damascus Accident, and the Illusion of Safety, kaže da je bomba bačena na Hirošimu bila izuzetno „primitivna“ i neefikasna.



Kada je eksplodirala, skoro 99 odsto uranijuma (ili urana) koji je trebalo da eksplodira nije učestvovao u lančanoj reakciji.



Kako kaže, kada se bomba detonirala u vazduhu, samo mali dio, oko dva odsto reaktivnog materijala je eksplodirao.



Koja količina je u pitanju? Erik kaže da se radi o sedam desetina grama uranijuma.



Što znači da je uprkos činjenici da je oružje bilo izuzetno neefikasno i da 99 odsto uranijuma uopšte nije reagovalo, za katastrofalnu eksploziju i njene posljedice (što je uzrokovalo smrt 80.000 ljudi) odgovorno je tek sedam desetina grama uranijuma.



„Nuklearno oružje je od tada postalo nevjerovatno efikasno, a u stanju je da izazove toliku eksploziju i uništenje u poređenju sa kojima bi Hirošima izgledala trivijalno“, ističe Šloser.



Upozoravajući u svojoj knjizi na sve priče o incidentima, lažnim uzbunama i lošem obezbjeđenju nuklearnog arsenala SAD, Šloser kaže da čovječanstvu treba da bude žao što smo uopšte razvili tehnologiju za tako nešto.

rts.rs

Portal Analitika