Literatura

Beč 13. godinu zaredom poklanja knjige građanima

2108gavalda
B
ečka gradska uprava trinaestu godinu zaredom organizuje akciju posvećenu knjigama i čitanju pod nazivom „Jedan grad. Jedna knjiga“, u sklopu koje poklanja besplatne primjerke odabranog književnog djela. Kako prenosi T portal, ove godine odabran je roman „Zajedno, to je sve“ francuske autorke Ane Gavalda.

Beč 13. godinu zaredom poklanja knjige građanima
Portal AnalitikaIzvor

Tiraž odabranog djela je 100.000 komada, a građani Beča svoj primjerak moći će da preuzmu od ponedjeljka, 24. novembra u bibliotekama, knjižarama i školama širom grada.

Cilj akcije, pokrenute 2002. godine, je promocija značaja čitanja, a odvija se pod pokroviteljstvom bečkog gradonačelnika Mihela Heupla.

Ana Gavalda (1970) je nagrađivana francuska spisateljica čija su djela prevedena na 36 jezika, i nalaze se na listi bestselera širom svijeta. Njeni romani „Zajedno, to je sve“ i „Volio sam je“ su i vrlo uspješno ekranizovani u Francuskoj. Roman „Zajedno, to je sve“ govori o susretu, nježnosti, prijateljstvu, svađama i pomirenjima, kao i o svemu ostalom što se događa između četiri osobe koje, sasvim slučajno, žive pod istim krovom.

Među autorima čije su knjige u proteklih dvanaest godina poklanjane Bečlijkama i Bečlijama nalaze se imena kao što su Toni Morison, Imre Kertes, Johanes Mario Simel, Džon Irving, Nik Hornbi, Mario Vargas Ljosa i Rafik Šami.

Foto: smallthings.fr

Portal Analitika