Region

Dogovorili sa Pentagonom: Hrvatska Ukrajini šalje vojne helikoptere

1608vojnihelikopterok
H
rvatska vojska sklopila je dogovor s vojskom SAD o ustupanju helikoptera vojsci Ukrajine, piše zagrebački "Jutarnji list".

Dogovorili sa Pentagonom: Hrvatska Ukrajini šalje vojne helikoptere
Portal AnalitikaIzvor

Hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović i načelnik generalštaba general Drago Lovrić razgovarali su prekjuče u Zagrebu s predstavnicima američkog Kongresa na čelu sa Haroldom Rodžersom, predsjedavajućim Kongresnog odbora za raspodjelu saveznih finansijskih sredstava.

Ratno vazduhoplovstvo Hrvatske ima 14 helikoptera Mi 8 MTV i deset helikoptera Mi 117 Sh.

Riječ je o odboru koji odobrava prijedloge Pentagona o vojnoj pomoći savezničkim zemljama. Kako "Jutarnji" nezvanično saznaje, jedna od tema razgovora bilo je i opremanje Hrvatske vojske američkim transportnim helikopterima "blek hok" (black hawk).

Riječ je o inicijativi koju je ministar Kotromanović pokrenuo prije nekoliko mjeseci u razgovoru s američkim potpredsjednikom Džoom Bajdenom.

Tada je razmatrana mogućnost da Hrvatska od Nacionalne garde Minesote kupi helikoptere stare 7-8 godina. U međuvremenu je iz Ministarstva odbrane SAD-a u Zagreb stiglo pitanje da li bi Hrvatska zamijenila svoje transportne helikoptere Mi 8 MTV za "blek hok", a hrvatski helikopteri bi potom bili poslati ukrajinskoj vojsci.

Hrvatske vojne zvaničnike ponuda je zainteresovala jer bi tako mogli da nabave polovne helikoptere novije proizvodnje.

Portal Analitika