Region

Kurdi šalju naftu i za Hrvatsku

1608nafta
I
rački Kurdi dovršili su treću veliku isporuku sirove nafte preko Turske, a četvrta je upravo na putu prema Hrvatskoj, piše Rojters.

Kurdi šalju naftu i za Hrvatsku
Portal AnalitikaIzvor

Agencija dodaje kako to pokazuje da ta iračka autonomna pokrajina pronalazi sve više kupaca za svoju naftu uprkos pritiscima iz Bagdada koji smatra da jedino centralna vlast u državi ima pravo da prodaje naftu.

Vlada iračkog Kurdistana s Bagdadom vodi pravnu bitku oko prava na nezavisnu prodaju nafte. I dok je neke ranije isporuke Bagdad diplomatskim i pravnim potezima uspio da zaustavi, Kurdi su poslednjih mjeseci uspjeli nepoznatim kupcima da isporuče naftu u vrijednosti oko 350 miliona dolara, piše Rojters .

Kurdi su ove godine izgradili priključak na turski naftovod do luke Čejhan u istočnom Sredozemlju, gdje se u tamošnjoj luci nafta ukrcava na tankere, piše Rojters pozivajući se na satelitske podatke o praćenju plovidbe.

Isporuke su počele u maju ove godine. Zvanični Bagdad uspio je da blokira dva tankera, jedan je usidren u međunarodnim vodama ispred teksaške obale i još natovaren čeka sudsku odluku o svojoj sudbini, a drugi je dva mjeseca bio usidren ispred marokanske obale i takođe nije uspio da isporuči naftu.

Kurdi su se stoga okrenuli isporukama na otvorenom moru, odnosno pretovaru nafte sa broda na brod. Rojters piše da su tri takva pretovara izvršena u junu i julu ispred izraelske, egipatske i malezijske obale.

Kupci i konačna odredišta Rojtersu nijesu poznati.

Agencija, međutim, navodi, pozivajući se ponovo na satelitske podatke i na izvor blizak ovom poslu, da je četvrti pretovar izvršen prošle nedjelje ispred malteške obale, sa tankera Kamarija na manji brod pod nazivom United Carrier koji je u vlasništvu grčke kompanije Marine Management Services i koji je zaplovio prema nekoj hrvatskoj luci.

Rojters napominje da se preko Omišlja uvozi nafta za hrvatske rafinerije koje su u suvlasništvu mađarskog MOL - a, kompanije koja je uložila u naftna polja u iračkom Kurdistanu.

Portparolka MOL - a u Mađarskoj odbila je da komentariše slučaj, a ni komentar u hrvatskoj vladi nije se mogao dobiti zbog praznika Velike Gospe, navodi agencija.

Irački Kurdi od 2012. prodaju manje količine nafte koju prevoze putem u Tursku, ali od izgradnje priključka na turski naftovod suočeni su sa sve snažnijim protivljenjem Bagdada zbog prodaje iračke nafte mimo centralne iračke vlasti. Tim priključkom sada se do luke Čejhan prevozi oko 120 hiljada barela nafte dnevno .

Irački Kurdi najavili su kako namjeravaju da povećaju prodaju nafte na oko milion barela dnevno što bi im omogućilo finansiranje borbe za nezavisnost.

B92

Portal Analitika